У доповіді на єпархіальних зборах Московської єпархії Святіший Патріарх Кирил приділив увагу моральному аспекту віртуального спілкування:

Сучасна людина величезну кількість часу проводить в Інтернеті. Залучаючись до віртуального спілкування в соціальних мережах і на форумах, вона при цьому легко піддається ілюзії анонімності і приміряє на себе різні поведінкові маски. Все це породжує багатовекторність існування особистості, позбавляє її внутрішньої цілісності. Комусь здається, що Інтернет звільняє від відповідальності за свої вчинки і слова, адже ніхто не бачить твого обличчя перед монітором і можна сховатися від інших за вигаданим ім`ям – «ніком». А потім, виливши на співбесідника увесь потік негативних емоцій, образивши когось, можна просто вимкнути комп`ютер і ніколи більше не заходити на цей сайт. Деякі на сповіді розкаюються тільки в тих гріхах, які вони зробили в реальному житті, викреслюючи з пам`яті всі свої інтернет-пригоди, немов це було зроблено не ними.

Живучи в інформаційному суспільстві, користуючись Інтернетом та іншими сучасними засобами комунікації, ми теж опиняємося перед випробуванням спокусами нашого часу. Не спімо ж самі самі і допомагаймо іншим не потрапляти в мережі спокус. Будьмо пильні і у відношенні своїх власних слів і вчинків, не даючи приводу тим, хто шукає приводу (див. 2 Кор. 11, 12), аби не зневажити ім`я Боже і не осоромити нашу віру.

Відео дня

Правмир