Росія вже найближчими роками може відмовитися від паперових паспортів, замінивши їх на більш функціональні посвідчення особи – пластикові картки з чіпом, на якому буде записана вся інформація про людину, повідомляє РІА Новини. Крім того, картку можна буде використовувати для отримання держпослуг, вона зможе суміщати функції банківської карти і навіть проїзного.

Як і до багатьох нововведень, до можливості заміни звичного паспорта на багатофункціональну, але поки ще далеку для обивателя річ, у суспільстві поставилися неоднозначно. Деякі люди, в тому числі віруючі, вже висловилися за можливість вибирати між звичним паспортом і чіпованою картою, яку, на їхню думку, треті сили можуть використовувати проти них на зло.

27 грудня, 80 років тому було підписано постанову "Про встановлення єдиної паспортної системи по Союзу РСР та обов`язкової прописки паспортів". Документом, що засвідчує особу його власника, стає паспорт, який пропонувалося виготовляти за єдиним для всього СРСР зразком. У містах і районах були утворені паспортні столи, проведена реорганізація адресно-довідкових бюро.

Відео дня

ПАСПОРТУ ДАЮТЬ ІЩЕ П`ЯТЬ РОКІВ

Три-п`ять років – саме стільки може проіснувати звичний паспорт. Уже з 1 січня 2013 року, як очікується, в Росії стартує проект по впровадженню універсальної електронної карти (УЕК). Карта міститиме дані про громадянина, електронний підпис, банківський додаток і зможе бути використана для отримання соціальних і державних послуг, оплати комунальних платежів, проїзду в транспорті і так далі.

А вже через три-п`ять років карта може замінити і загальногромадянський паспорт, при цьому паперові паспорти будуть скасовані. Глава Мінкомзв`язку Микола Нікіфоров заявив раніше, що поступовий відхід від паперових паспортів скоротить бюджетні витрати на їх видачу. Крім іншого, карта служитиме на порядок довше. На думку Мінкомзв`язку, нову карту, що засвідчує особу громадянина, повинен буде видавати федеральний орган влади – наприклад, Федеральна міграційна служба.

ЗМІН ХОЧУТЬ НЕ ВСІ

Незважаючи на видимі переваги переходу до електронного посвідченням особи, такому нововведенню раді далеко не всі. Так, за словами голови синодального відділу РПЦ протоієрея Всеволода Чапліна, є певна кількість людей, у тому числі віруючих, які відмовляються від отримання електронних документів. Вони пояснюють це тим, що такі посвідчення особи, а також формування всеосяжних бази даних роблять життя людини максимально "просвічуваним", таким, що "може бути використане для тиску на громадянина, на індивідуума, включаючи його світоглядний вибір".

За його словами, церква наполягає на тому, щоб прийняття таких документів було добровільним, "щоб ніхто не примушував до їх прийняття та щоб подібні документи не оформлялися людині без його відома".

Мінкомзв`язку РФ у відповідь на звернення церкви оголосило принцип добровільності при видачі універсальних електронних карт і загальногромадянських паспортів нового покоління. Міністерство запевнило, що в документі не буде "якихось відомостей про віросповідання, інших особистих відомостей, які не містяться в документах, що засвідчують особу громадянина". Крім того, від карти можна буде відмовитися, написавши письмову відмову. Зробити це можна як до, так і після отримання УЕК. У другому випадку, виготовлена вже карта повинна бути знищена.

Як очікується, весь 2013 рік УЕК будуть видавати безкоштовно, для чого буде достатньо тільки подачі відповідної заяви. Починаючи з 2014 року, карти будуть також видаватися на безоплатній основі громадянам, які не подали до цього моменту заяву про видачу УЕК і не звернулися із заявою про відмову від отримання цієї карти.

Крім того, у відомстві запевнили, що у відношенні нових загальногромадянських паспортів з електронним чіпом також передбачений принцип добровільності. "Передбачається проведення громадських слухань та обговорень, що дозволить виявити суспільні уподобання громадян і врахувати їхню думку в процесі формування відповідної законодавчої бази", – повідомило також Мінкомзв`язку.