У Московському патріархаті готові взяти участь у розробці законопроекту, який би надав належний статус місцям масових поховань жертв радянського періоду. Про це йдеться в листі глави синодального Відділу по взаєминах Церкви і суспільства протоієрея Всеволода Чапліна віце-спікеру Держдуми Сергію Желєзняку.

«У розробці відповідного законопроекту готові взяти участь фахівці Московського патріархату і православна громадськість», – йдеться в листі.

На думку протоієрея Всеволода Чапліна, було б доцільно створити при одному з профільних комітетів Держдуми робочу групу з розробки документа за участю Церкви та представників фонду збереження історичної спадщини «Імператор».

Відео дня

Раніше на ім`я патріарха Кирила надійшло звернення фонду «Імператор» з ідеєю необхідності розробити та внести до Держдуми законопроект, який повинен регулювати пошукову роботу не тільки щодо воїнів, полеглих у Великій Вітчизняній війні, але і щодо жертв радянського періоду. Також пропонується прийняти програму пошукових робіт у місцях масових поховань, аналогічну до програми пошуку воїнів, полеглих у Велику Вітчизняну.

«Усе менше живих свідків, усе менше в архівах документів, усе більше щодо них секретності, все більше землі з кістками відводиться під будівництва та дачі. Причина – у відсутності державної політики з цього питання», – сказано в зверненні фонду.

Нагадаємо, масові поховання періоду 1930–1940 років виявлені за допомогою георадара в Приморському районі Архангельської області на просторі між селами Псарьово і Єршовка.

Православ`я і світ