Канадський документаліст Симха Якубович, відомий як "Голий археолог", подав до окружного суду Петах-Тікви позов проти колишнього глави відділу археології та антропології Управління старовини Джо Зіаса. Він звинувачує ізраїльського фахівця в наклепі і вимагає сплатити компенсацію у розмірі 3,5 мільйонів шекелів, повідомляє NEWSru.co.il.

В останні роки Якубович зняв три фільми, які, за його твердженнями, проливають нове світло на історію Ісуса Христа і ранніх християн. Як зазначає газета "Гаарец", у них історичні факти сусідять зі знятими з голлівудським розмахом реконструкціями і провокаційними твердженнями і висновками.

У 2007 році режисер повідомив, що поховання в єрусалимському районі Армон а-Наців, виявлене в 1980 році, насправді – сімейне поховання родоначальника християнства і його найближчих родичів. Відзначимо, що вперше "сенсація" була оприлюднена телеканалом BBC ще в 1996 році.

Відео дня

Друга стрічка, що вийшла на екрани в 2011 році, розповідає про нову сенсаційну знахідку. У столичному районі Абу-Тур у 1990 році був виявлений старовинний оссуарій з ім`ям "Каїфа" і стародавніми цвяхами. За гіпотезою Якубовича, йдеться про усипальню первосвященика, котрий прирік Ісуса на страту, а потім зберіг цвяхи з розп`яття і взяв їх у могилу.

Третій фільм, робота над яким завершилася нещодавно, розповідає про давнє поховання, виявлене поряд із "могилою Ісуса". За твердженням Якубовича, на саркофагах можна розрізнити символіку, характерну для раннього християнства. На цій підставі він заявляє, що в печері були поховані перші послідовники Христа.

Вишукування канадського кінематографіста були зі скептицизмом сприйняті фахівцями. Особливо непримиренну позицію зайняв професор Зіас. Основною ареною боротьби з Якубовичем став інтернет, однак ізраїльський експерт також приділяє увагу зверненням до тих, хто виступає на боці свого опонента.

Ізраїльський вчений і залучені ним до боротьби з дослідженнями опонента колеги вважають, що Якубович перетворив маніпуляцію історичними свідченнями на засіб отримання прибутку. При цьому вони заявляють, що полеміка повинна вестися в рамках наукової дискусії.

Зазначимо, що канадський режисер фактично визнав, що ним рухає економічний інтерес. У 3,5 мільйона шекелів він оцінив збитки, яких зазнав у результаті дій відповідача. Якубович визнає, що не виступає проти академічної дискусії, проте вважає, що Зіас використовує заборонені прийоми.