У Польщі 9 грудня був здійснений акт вандалізму проти головної релігійної святині країни - Ченстоховської ікони Божої Матері. 58-річний чоловік кинув кілька банок з чорною фарбою у образ, шанований католиками і православними. Вандал заарештований. Мотиви, якими він керувався, поки не відомі, повідомляє ИТАР-ТАСС.

Святиня зберігається в католицькому монастирі Ясна Гура, розташованому в місті Ченстохова на півдні Польщі. У повідомленні, розміщеному на сайті обителі, говориться, що "ікона, закрита захисним склом, не постраждала".

Перші історичні згадки про Ченстоховську ікону відносяться до XIII століття, тоді вона перебувала у володіннях православного Галицько-Волинського князя Лева Даниловича. Після завоювання західноруськіх земель Польщею у 1382 році ікона була перенесена в монастир Ясна Гура.

Відео дня

Оскільки від часу лики Богоматері і Немовляти Христа на образі потемніли, ікону часто називають Чорною Мадонною. Її образ шанується як чудотворний і привертає щорічно багато тисяч католицьких і православних паломників.