У Білорусі відбулося урочисте друкування першого аркуша факсимільного видання одного з найдавніших пам`ятників білоруської книжкової культури - Полоцького Євангелія кінця ХІІ - початку ХІІІ ст.

На урочисту церемонію друкування першого аркуша Полоцького Євангелія зібралися представники всіх організацій-учасників проекту факсимільного відтворення святині.

Подія відбулася в друкарні, де і буде надрукована факсимільна копія.

Відео дня

Пам`ятник являє собою рукописне Євангеліє-апракос, що складається з 172 аркушів пергамену. Текст рукопису написаний давньою формою кирилиці, яка використовувалася в ранніх рукописах як вид найбільш урочистого письма. Мова Євангелія церковнослов`янська, однак, очевидні деякі локальні особливості білоруського лексичного колориту. Для художнього оформлення тексту використані заставки, орнаментовані ініціали та художні заголовки. Великий інтерес представляють також примітки та вкладні записи полочан ХІІІ-XIV ст.

Основна частина цієї унікальної пам`ятки зберігається в зібраннях Російської національної бібліотеки в Санкт-Петербурзі, а ще два аркуші - у фондах Російської державної бібліотеки в Москві.

Факсимільне відтворення дасть змогу максимально автентично відновити зовнішній вигляд і оригінальну структуру книжкової пам`ятки.

Правмір