Депутати від фракції КПРФ у Держдумі просять прем`єр-міністра Росії Дмитра Медведєва не допустити повного зникнення об`єкта, що охороняється ЮНЕСКО, - церкви Петра і Павла в Новгородській області.
У своєму колективному депутатському запиті депутати-комуністи нагадують, що учасники нещодавньої конференції «Новгород і новгородська земля: мистецтво та реставрація» звернулися з відкритим листом до федеральним і місцевим властям з приводу жалюгідного стану церкви Петра і Павла.
«Як випливає з цього повідомлення, руйнується об`єкт культурної спадщини, що входить до списку особливо важливих об`єктів, котрі охороняються ЮНЕСКО, стан його оцінюється як катастрофічний. На пам`ятнику архітектури вже десять років немає покрівлі, руйнуються стіни, які можуть взагалі обвалитися в будь-який момент, а шатер храму вже звалився в 2009 році », - повідомляють автори депутатського запиту.
Аналогічний запит депутати-комуністи направили генеральному прокурору РФ.
Церква Петра і Павла на Синичій горі у Великому Новгороді була побудована в XII столітті. У 1925 році храм закрили, а в 1960-му оголосили пам`яткою архітектури. У 1992 році Петропавлівська церква була внесена до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО як частина історичних пам`ятників Новгорода й околиць.
Благовіст.