У Швеції до різдвяної кози приставили охорону. Таким чином жителі Евле, де встановлений гігантський символ зимового свята, вирішили захистити козу від паліїв і вандалів, які постійно "полюють" на неї.

Різдвяна коза постійно стає жертвою паліїв. У Швеції з кінця 1980-х років навіть відмовляються приймати ставки на те, чи вдасться конструкції пережити зимові свята. На цей раз вандали спробували напасти на козу в суботу, 1 грудня, коли вона ще навіть не була офіційно відкрита.

Під час презентації різдвяної кози сезону-2012/13 організатор урочистого заходу повідомив, що солом`яні копита святкової тварини пахнуть бензином. Однак, підпалу вдалося уникнути. Як сказано в блозі кози, її врятував перехожий, що побачив потенційних паліїв.

Відео дня

У 2011 році різдвяну козу спалили вранці 2 грудня. Від солом`яною конструкції тоді залишився лише металевий каркас. Вона стала 29-й козою, спаленою в Евле з 1966 року.

Різдвяна коза - персонаж шведської і норвезької святкової міфології. Згідно з легендою, коза супроводжує різдвяного гнома, допомагаючи йому доставити подарунки всім, хто їх чекає. Діти у Швеції та Норвегії чекають приходу кози і готують для неї частування - овес, який кладуть на ніч у взуття.

Lenta.ru.