Кирило і Мефодій будуть мати німб на монеті у два євро. Під тиском громадськості керівництво Словацького національного банку (СНБ) змінило своє початкове рішення.

   Попереднє рішення СНБ, зображати Кирила і Мефодія на монетах без хреста і німба, було засноване на тому, що Словаччина дотримує релігійний нейтралітет ЄС. Монети збираються пустити в оборот до 1150-річної річниці приходу слов`янських проповідників в Великоморавське князівство, повідомляє Česká televize.

   Проти рекомендації європейських інституцій прибрати з монети хрест і німб в Словаччині піднялася хвиля громадського невдоволення. Керівництво СНБ остаточно схвалило первісний дизайн двухєврової монети, хоча і з ризиком, що Греція та Франція відхилять її ескіз з релігійним символом для використання в єврозоні. За словами депутата Європарламенту Ганни Заборської, тільки ці дві країни і не погодилися з проектом монети.

Відео дня

   «Солунські брати принесли нашим предкам цінності, які об`єднують Європу до наших днів. Прибрати хрести з їх одягу - те ж саме, що прибрати хрест з собору святого Мартіна в Братиславі. Наслідком стане видалення всього християнського із суспільного життя.  Сьогодні Європа найбільше потребує  солідарності, а християнський спадок це те, чим спільно користуються всі європейські народи», - повідомила Заборська.

   Кирило і Мефодій прийшли в Велику Моравію з Візантії в 863 році на запрошення князя Ростислава, як місіонери. Тодішнє Великоморавське князівство розташовувалося, в тому числі, і на території сучасної Словаччини. Брати перевели біблійні та літургійні тексти на мову, зрозумілу місцевому населенню, створили слов`янську писемність і включили євангельські знання в місцеву культуру.

Katolik.ru