В Києві в муніципальній галереї «Лавра» сьогодні відкривається міжнародна виставка робіт сучасних художників на тему єврейських блукань.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомили ініціатори і виконавці проекту “Ось блукання синів Ізраїлю”, етапом якого є київська виставка, Марина Генкіна і Марина Шелест.

Як зазначила М.Шелест, «Мандри синів Ізраїлю» - так називається одна з глав Тори (Старий Заповіт), яким починається блукання євреїв пустелею.

Відео дня

«Ми (М.Шелест та М.Генкіна) – куратори галереї "Скіцца" в Єрусалимі, яка не є комерційною та реалізує різноманітні проекти – вирішили розповісти про єврейські долі за допомогою художників, які живуть в різних країнах. Це як єврейські так і не єврейські художники. І взяли спочатку трьох художників з Ізраїлю, з Єрусалима, які зробили серії на тему єврейських мандрів», - розповіла М.Шелест. Вона відзначила, що найважливішим в проекті є те, що для нього спеціально ніхто нічого не робив, а було взято те, що вже існувало. Таким чином, в основу виставки лягла серія з 15 творів під назвою «Єврейський віз».

«І далі ми поїхали в Німеччину, де до нас приєдналися ще шість художників. Виставка проходила в трьох містах Німеччини і звідти ми буквально відбули мандрувати», - продовжила куратор.

Запланований і вже частково реалізований маршрут мандрів Проекту, за інформацією М.Шелест: Єрусалим - Кельн - Майнц – Хемніц - Дніпропетровськ - Київ - Москва – Єрусалим.

В Києві до проекту приєдналися 5 українських художників.

За словами організаторів виставки, київський етап супроводжуватиметься відкритими лекціями і дискусіями, які дадуть можливість поглянути по-новому на тему єврейської спадщини в сучасному мистецтві. Тут відвідувачі зможуть особисто поспілкуватися з маститими митцями з Ізраїлю, Німеччини та України, дізнатися про шляхи їх творчого становлення, стати учасниками майстер-класів і самим випробувати частинку натхнення і духовного просвітлення, яке супроводжує мандрівників на шляху до незвіданого.

На виставці в Києві буде представлено роботи: Анатолія Баратинського (Ізраїль), Галини Блейх (Ізраїль), Матвія Вайсберга (Україна), Ігоря Каплуновича (Ізраїль), Тані Корнфельд (Ізраїль), Оксани Левчишин (Україна), Данила Лідера (Україна), Ріти Островської (Німеччина), Бориса Островського (Німеччина), Марини Соколової (Україна), Назіри Турганбай (Німеччина), Павла Фішеля (Україна), Михайла Фірмана (Україна), Анатолія Шмуеля-Шелеста (Ізраїль), Макса Епштейна (Ізраїль), Миколи Естіса (Німеччина), а також будуть уперше показані малюнки Данила Лідера до вистави «Тев`є-Тевель» та частини декорацій до знаменитого спектаклю, люб`язно надані керівництвом театру ім. Франка.

«Розмова ця триватиме далі. Чи буде Москва, Нью-Йорк – ми ще подивимось, але найголовніше, що кінцевий пункт нашої подорожі – ця виставка зараз росте як снігова куля і зараз в нас вже 16 художників і можливо будуть ще – врешті ми приїдемо в Єрусалим і там буде велика виставка, як таке символічне завершення єврейських мандрів, пошуку сенсу, пошуку духовних цінностей», - наголосила М.Шелест.

Проект реалізується за підтримки Фонду «Генезис», Посольства Держави Ізраїль в Україні, Посольства України в Державі Ізраїль, Єврейського агентства «Сохнут», Міністерства культури України, Центру вивчення історії та культури східноєвропейського єврейства.

Виставка відкриється сьогодні о 19.00. Працюватиме щодня з 14.00 до 20.00 і триватиме до 12 грудня.