За порятунок сотень євреїв у 1943-44 роках колишній архиєпископ Флоренції кардинал Еліа Далла Коста, який помер у 1961 р., посмертно визнаний єрусалимським центром "Яд ва-Шем" "Праведником народів світу", повідомляє Радіо Ватикану.

   Єрарх, після німецько-фашистської окупації Італії, разом з представниками єврейської громади, врятував багатьох італійських євреїв та єврейських біженців з Франції й Югославії від депортації. Так пояснив представник ізраїльського меморіалу присудження кардиналу почесного звання.

   Крім того, архиєпископ Флоренції мобілізував свого особистого секретаря і єпархіальне духовенство до пошуку притулку для євреїв у місцевих монастирях. Він відіграв "центральну роль в організації та функціонуванні розгалуженої мережі порятунку", - повідомив представник "Яд ва-Шем". Іноді кардинал Далла Коста розміщував єврейських біженців безпосередньо в своєму палаці. Коли в грудні 1943 р. більшість євреїв були арештовані, відповідальність за їх укриття була покладена в основному на представників Церкви. Багато з них заплатили арештами і тортурами.

Відео дня

  Далла Коста був призначений архиєпископом Флоренції в 1931 р., а через два роки він став кардиналом. В ході візиту Гітлера в Флоренцію в 1938 р., він демонстративно закрив вікна архиєпископського палацу на знак протесту і сам не був присутній на церемонії. З 1981 р. триває беатифікаційний процес єрарха.

Сatholicnews