1937 рік: Голгофа Церкви, або до 1 травня ім’я Боже має бути забутим
1937 рік: Голгофа Церкви, або до 1 травня ім’я Боже має бути забутим

1937 рік: Голгофа Церкви, або до 1 травня ім’я Боже має бути забутим

23:57, 25.11.2012
2 хв.

У Києво-Печерському заповіднику відкрилась виставка. Ядро експозиції - зібрання церковних артефактів із колекції Митрополита Володимира. Фоторепортаж

У Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику 23 листопада, напередодні Дня пам’яті жертв голодомору і політичних репресій в Україні відкрилась виставка “1937 рік: Голгофа Церкви.

До 75-річчя подвигу репресованого і розстріляного духовенства та християн, що постраждали під час “Великого терору”.

Відео дня

Ядром експозиції стало зібрання церковних артефактів із колекцій Блаженнішого Митрополита Володимира.

Пам’ятна виставка створена на основі архівних матеріалів, особистих справ представників репресованого духовенства Києво-Печерської лаври, унікальних фотографій вітчизняних новомучеників: київського митрополита Костянтина (Д’якова), одеського митрополита Анатолія (Грисюка), харківського архієпископа Олександра (Петровського), полтавського архієпископа Феофана (Бистрова), Онуфрія (Гагалюка), священносповідника Олексія Глаголєва та інших.

Серед матеріалів виставки - фотографії з судових процесів, витяги з вироків особливих «трійок» НКВД 1936-1939 років. Сторінки із праць духівників, їх мемуари.

Починаючи з 1929 pоку Україна зазнала три хвилі репресій, найбільшу з них - в 1937–1938 роках. Саме в 1937 році в Україні було заарештовано 159,5 тисяч громадян, з них розстріляно 16,5 тисяч.

Церква як складова суспільства і її представники стали також жертвами сталінського червоного терору.

У 1932 році був підписаний декрет, в якому проголошувалося: «До 1 травня 1937 року ім’я Боже має бути забутим на території країни». Він поклав початок «безбожній п’ятирічці», в результаті «виконання і перевиконання» якої було заарештовано 40 архієреїв, закрито і знищено 95 відсотків храмів.

20 років тому, в 1992 році, відбулася перша канонізація новомучеників і сповідників ХХ століття, які постраждали за віру Христову.

Організаторами виставки виступили Музей “Православна Україна” Української Православної Церкви і Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник.

Захід відбувся за благословення Предстоятеля Української Православної Церкви митрополита Київського і всієї України Володимира.

Підготувала Марія Проскура - для "УНІАН-Релігії"

Фото Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника
 

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся