Стоячи, оваціями, вітала публіка Великого залу Московської консерваторії прем`єру ораторії «Сім пісень про Бога» (20 листопада). А за кілька днів до цього (17 листопада) не менше бурхливі оплески лунали після концерту в залі Капели Санкт-Петербурга, де виконувалася програма «ВОЛХВИНЕВИ». Обидві ці музичні події пов`язані з ім`ям Бориса Гребенщикова та його групи «Акваріум», яка відзначає цього року сорокаріччя, повідомляє "Голос России".

   На московському концерті Гребенщиков був присутній, але не на сцені, а в залі як слухач ораторії «Сім пісень про Бога». Її створив московський композитор Андрій Микита на основі пісень «Акваріума».

   Історія цього твору така. Для створення альбому, що представляє кавер-версії пісень «Акваріума», запросили Московський синодальний хор. І композитор Микита зробив для цього колективу аранжування пісні «Сокіл» з оркестром. Запис, викладена в Інтернет, набрав рекордну для класичної музики кількість позитивних оцінок, і композитор продовжив роботу над піснями Гребенщикова.

Відео дня

  «Сама собою вималювалася драматургія великої ораторії», - згадує Андрій Микита. - «У ній в повній цілості залишилися тексти й мелодії Бориса Гребенщикова та були дописані оркестрові «коментарі» до них. На основі пісень склалася історія людської душі - від невір`я, відчаю, депресії через надію до світла, радості і до Бога. Тут немає чітко виражених частин, одна пісня перетікає в іншу. Вийшов мультикультурний твір, який по стилістиці охоплює і тисячолітню давнину, і тексти XXI століття».

   У прем`єрі ораторії «Сім слів про Бога», крім російських музикантів, брав участь Афонський хор «Філафоніте» (Греція).