Тисячі голландських сімей з дітьми заполонили сьогодні набережну в гавані Схевенінген - прибережного району Гааги, куди під звуки оркестру на пароплаві прибув Сінтерклаас - Святий Миколай чи голландський Дід Мороз. Звідси за традицією починається його хода по країні, де він пробуде до 6 грудня, радуючи дітей подарунками і частуванням.

Вважається, що весь рік Синтерклаас живе в Іспанії, а трохи менше, ніж за три тижні до свого дня народження припливає на пароплаві до Голландії. Синтерклааса з білою бородою, в червоному вбранні і з позолоченим посохом супроводжують помічники - Чорні Піти, одягнені в костюми середньовічних пажів. Чорні вони тому, що їх обличчя вимазані сажею, тому що уночі помічники Синтерклааса спускаються димохідними трубами в будинку для того, щоб покласти подарунки в черевички, заздалегідь приготовлені дітьми. Зазвичай це солодощі: спеціальні маленькі печива, фігурні медові пряники, марципанові, шоколадні і мигдальні фігурки і букви, з яких починаються їхні імена.

Діти, у свою чергу, залишають в черевичках хліб, моркву і яблука - частування для білого коня Амеріго, на якому Синтерклаас подорожує по дахах будинків з мішком подарунків. По голландському телебаченню щодня показують новини про пригоди Синтерклааса і Чорних пітів.

Відео дня

Кульмінація національного свята настає увечері 5 грудня. Напередодні свого дня народження Синтерклаас та його помічники особисто приходять до кожної оселі, де є діти, і залишають на порозі мішок із подарунками. Дорослі люблять це свято нітрохи не менше дітей. Вони поздоровляють один одного й вручають подарунки, причому на покупки до цього свята, згідно зі статистикою, витрачають набагато більше, ніж на різдвяні. Традиційним подарунком слугують пироги з начинкою з меленого мигдалю з цукром, фігурки з марципану, шоколадки у вигляді букв і особливе традиційне печиво "спекюлаас". Це в буквальному сенсі найсолодший час - за 3 тижні перебування Синтерклааса в Голландії її жителі з`їдають понад 10 млн кг солодощів.

5 грудня не вважається в Нідерландах офіційним вихідним днем, але вже о 17:00 - на годину раніше звичайного, всі магазини і офіси закриваються, люди поспішають до домівок. А школи в цей день припиняють роботу вже опівдні. Наступного дня після свята Синтерклаас з помічниками зникає до наступного року.

Попрощавшись з Синтерклаасом або, скорочено, Синтою, голландці починають готуватися до Різдва і чекати Санту. Жителі "країни тюльпанів" впевнені, що їх Синтерклаас - прабатько американського Санта-Клауса. Вихідці з Нідерландів, які освоювали в 17 столітті Новий Світ, привезли з собою цю традицію. А вже там Синта поступово перетворився в Санту - Санта-Клауса. І пізніше як символ Різдва повернувся на "історичну батьківщину". Тому в Нідерландах фактично два Діди Мороза, тільки час другого настає ближче до 25 грудня.

ІТАР-ТАСС.