Православна церква сьогодні згадує оновлення храму святого великомученика Георгія в Лідді.
Святий великомученик Георгій постраждав від жорстокого гоніння на церкву Римського імператора Діоклетіана. Під час своїх страждань, будучи поміщений в темницю, святий Георгій просив в`язничного охоронця допустити до нього його слугу, і коли слуга був допущений до нього, то він упросив його перенести тіло його по смерті в Палестину. Слуга в точності виконав прохання свого пана. Взявши з темниці обезголовлене тіло великомученика, він з честю поховав його в місті Рамлі.
У царювання благочестивого імператора Костянтина прихильники святого великомученика збудували в ім`я його прекрасний храм в Лідді. В цей храм до часу його освячення були перенесені з Рамли нетлінні мощі святого великомученика. Подія ця сталося 3 листопада (16 н.ст.). Невідомо, чи було вже й тоді встановлене щорічне святкування цього дня, - у всякому разі в календарі Сирської церкви від 1030-го року 3 листопада відзначається, як святковий день.
Згодом чудовий храм великомученика, що був однією з головних окрас Лідди, прийшов у велике запустіння. Неушкодженими в ньому залишилися тільки вівтар і сама труна великомученика, де християни продовжували відправляти своє богослужіння. Увага до цього храму з боку православної Русі прокинулося в другій половині XIX століття.
Жертви благодійників і щедрі кошти, відпущені Російським урядом, дали можливість Лідді знову побачити цей храм упорядкованим і прикрашеним. Освячення оновленого храму відбулося в 1872-му році в річницю того дня, в який він був освячений вперше. Спогад про цю знаменну подію Руська церква здійснює в цей день і до теперішнього часу; на честь торжества на Русі побудовано багато монастирів і церков.
"Православ`я і світ"