Національний культурно-мистецький і музейний комплекс "Мистецький Арсенал" звернувся до Предстоятеля УПЦ за благословенням на здійснення перепоховання на території Флорівського жіночого монастиря.

Про це, як повідомляє Офіційний сайт УПЦ, йдеться у листі керівництва установи до Предстоятеля УПЦ митрополита Володимира.

У листі зазначається, що згідно з архівними джерелами, у XV-XVI ст. на місці нинішнього Національного культурно-мистецького і музейного комплексу "Мистецький Арсенал" розташовувався Печерський Вознесенський монастир, який на той час був структурним підрозділом Києво-Печерської лаври.

Відео дня

У 2012 році виповнюється 300 років з часу переселення черниць Печерського Вознесенського жіночого монастиря до Флорівської обителі. «Жіночий Вознесенський монастир біля Києво-Печерської лаври встиг заявити про себе монастирським гаптарським мистецтвом своїх насельниць, їх освіченістю, улаштуванням при обителі школи для православних дівчат і, нарешті тим, що вознесенською ігуменею тривалий час була Марія Магдалина Мазепина (1688-1707) - мати гетьмана Івана Мазепи», - говориться в листі.

Також розповідається, що протягом 2005-2008 років на території «Мистецького Арсеналу» Архітектурно-археологічною експедицією Інституту археології НАН України виконувалися стаціонарні археологічні дослідження, в результаті яких було зафіксовано велику кількість об`єктів релігійного та побутово-господарського призначення, зібрано унікальну колекцію археологічних матеріалів того часу та виявлено 350 поховань Вознесенського монастирського некрополя XVII-XVIII ст.

«Щодо музеєфікації здобутої археологічної колекції вже прийнято рішення. В структурі «Мистецького арсеналу» створено музей, спрямований на вивчення, зберігання та експонування унікального зібрання предметів матеріальної культури українського монастиря XVII-XVIII ст.», - йдеться у листі і наголошується, що «досі залишається відкритим болюче питання, пов`язане з певними моральними зобов`язаннями. Йдеться про перепоховання всіх людських решток, зібраних в процесі розкопок Вознесенського некрополя».

В установі вважають за доцільне перепоховати рештки покійних та збудувати пам`ятний хрест на території Флорівського жіночого монастиря як правоприємника Вознесенського жіночого монастиря.

Відтак, керівництво «Мистецького арсеналу звертається до Митрополита Володимира з проханням благословення на перепоховання останків на території Флорівського жіночого монастиря.