Ізраїльські археологи розкопали залишки святилища в прадавньому місті Тель-Бет-Шемеш, зруйнуванному в ході війни филистимлян та ізраїльтян в ХІ ст. до н. е. Це відкриття проливає нове світло на відомі події, описані в Біблії,повідомляє КІРІОС .

   Війни між филистимлянами і старозавітнім вибраним народом досить докладно описані в Біблії. Однак археологи змогли доповнити наші уявлення про цей довготривалий конфлікт, показавши, що филистимляни не тільки боролися з давніми ізраїльтянами, але й оскверняли святі місця своїх супротивників, перетворюючи їх у загони для худоби.

   Про це, зокрема, свідчать руїни святилища в місті Тель-Бет-Шемеш, який в ХІ-ХІІ ст. до н. е. опинився в центрі воєнних дій, і періодично переходив з рук в руки. На користь того, що археологи виявили саме культову споруду стародавнього народу Божого, говорять знайдені в ньому плоскі камені, які служили жертвенниками, та осколки кубків і чаш, які, зазвичай, не використовувалися в повсякденному житті.

Відео дня

   «Ми вважаємо, що нащадки тих, хто збудував це святилище, повернулися, щоб відновити його», - пояснив доктор Ледерман, керівник розкопок. На підтвердження цього свідчать, приміром, залишки округлих глиняних печей, знайдених у верхніх шарах. У таких печах мешканці Тель-Бет-Шемешу готували ритуальні трапези. Це доводить, що древні ізраїльтяни продовжували почитати те місце, де розташовувалося святилище.