РПЦ підтримала законопроект, який дозволяє створювати в школах молитовні кімнати. Про це повідомляє РИА Новости з посиланням на керівника юридичної служби Московської патріархії черницю Ксенію (Чернегу).

Створення молитовних кімнат, за словами Чернеги, не порушує принципу світського характеру освіти у державних установах.

Авторство ініціативи належить Міністерству освіти і науки. Згідно з поправками до законів "Про освіту" та "Про свободу совісті та релігійні об`єднання", адміністрація шкіл зможе виділяти спеціальні приміщення для молитов. Для цього буде достатньо відповідного прохання з боку учнів та їх батьків.

Відео дня

Перший заступник голови комітету Держдуми з освіти Володимир Бурматов засумнівався в необхідності створення приміщень для молитов. "Я хотів би підкреслити, що Росія - світська держава, багатоконфесійна країна. До таких ініціатив потрібно ставитися уважно і обережно", - заявив він радіостанції "Російська служба новин". За його словами, перш ніж обговорювати такі ініціативи на рівні виконавчої влади, необхідно з`ясувати думку представників інших конфесій і зрозуміти, чи дійсно існує потреба в таких кімнатах.

Що стосується інших конфесій, то в Духовному управлінні мусульман Європейської частини Росії назвали цю ініціативу зайвою. "Світська, загальноосвітня школа повинна бути поза релігією. Для цього існують недільні школи, де учні, які сповідують ту чи іншу релігію, могли б практикувати ті переконання, які для них є близькими і рідними", - заявив РІА Новости заступник голови управління Фарід Асадуллін .

У Федерації єврейських громад Росії порівняли запровадження молитовних кімнат з викладанням основ релігійних культур. За словами представника федерації Бориса Горіна, через низьку якість подібні ініціативи можуть спровокувати у дітей ксенофобію та викликати огиду до релігійних організацій.