Уряд Латвії на засіданні у вівторок ухвалив рішення виділити 180 тисяч латів (360 тисяч доларів) на зміцнення вежі Домського собору в Ризі, повідомляє РІА «Новости» з посиланням на прес-службу уряду.

Стан башти Домського собору, який Всесвітній фонд пам`яток в 2006 році вніс до списку 100 пам’ятників, що перебувають під загрозою руйнування, оцінюється як критичний. На реконструкцію і реставрацію собору, яка ведеться з 2010 року, вже виділено загалом 4 мільйони латів (8 мільйонів доларів).

Як повідомила на засіданні уряду міністр культури Жанета Яуземе-Гренд, вежа собору, фундамент якої закладено ще в XIII столітті, відхилилася від абсолютної вертикалі приблизно на 34 сантиметри. Це створює додаткове навантаження на каркас дерев`яної конструкції башти і може призвести до її обвалення.

Відео дня

Ризький Домський собор - один з найбільших і найстаріших соборів в країнах Балтії. Вважається, що перший камінь у його фундамент був закладений 25 липня 1211 р. Щорічно Домський собор відвідує близько 300 тисяч туристів.