Свій варіант боротьби зі світовою фінансовою кризою - у алтайських шаманів. Тепер йому протистоїть величезний бубон Тібир, що означає «метал». Встановлений він на п’ятиглавій горі Алтин-баш.

Ідея створити такий бубон прийшла місцевим художнику-етнографу Артему Ігнатенку. На Алтаї його багато хто знає як збирача і зберігача всіляких легенд і переказів. У цьому році в червні, під час рівнодення Артем Ігнатенко разом зі справжнім шаманом з роду кумандинців провів обряд світової фінансової стабілізації. Виглядало це приблизно так. Увечері, коли спілкуванню з духами не могли перешкодити настирливі туристи, вони зійшли на гору Алтин-баш.  Біля бубна постелили простирадло. На ньому розклали дев`ять коржів, сіль, цукор, воду. Цілу ніч вони камлали, тобто били в бубон, і співали, звертаючись за допомогою до Сонця. Однак, допомогти світу алтайським шаманам так і не вдалося.

Бубон Тібир - це частина великого проекту під назвою «Дев`ять великих бубнів Алтаю». Є легенда про те, що коли дев`ять обраних вдаряти в дев`ять великих бубнів на дев`яти вершинах алтайських гір, небеса розкриються, і на Землю зійде благодать. Сам Артем Ігнатенко розповідає, що почув цю легенду від одного з шаманів, з яким зустрівся у колишньому Туруханском краї.

Відео дня

Йому знадобилося кілька років, щоб створити поки тільки п`ять бубнів. Вони зараз не на вершинах. І служать, скоріше, для розваги туристів.

Крім Тибіра є бубон з назвою ІТУ-тай. Він символізує одночасно світло і темряву, чоловіче і жіноче начало. На тілі бубна зображено величезне дерево, по одну сторону від якого місяць (це жіночий символ), по іншу - сонце (символ чоловічий). Зовсім недавно ІТУ-тай вийшов з ладу. І тимчасово недоступний для корекції гендерної карми. Зате продовжують звучати інші бубни. У місті-курорті Белокуриха їх цілих два. Це бубон Води і бубон Гір і надр Алтаю. Їх розмістили в двох санаторіях. Бубон тваринного світу був відправлений в містечко з назвою Ведмежий кут. Це район озера Ая. Для повної гармонії і благодаті цьому світу поки не вистачає бубна Лісів, Повітря, Первородного вогню і Сонця.

Як зізнається сам автор ідеї з шаманськими бубнами, зробити інструменти, яких бракує, не складно. Куди важче знайти людей, які в ці бубни будуть бити - обраних. І тут справа навіть не в тому, що потрібні люди, що володіють шаманським даром. Ні, швидше, просто потрібні ті, хто побачить в бубні щось більше, ніж тільки засіб заробітку на туристах. За наших часів, вони і будуть обраними.

ІТАР-ТАРС