Першоієрарх Руської православної церкви за кордоном (РПЦЗ) митрополит Східно-Американський і Нью-Йоркський Іларіон направив лист главі Слідчого комітету РФ Олександру Бастрикіну, в якому підтримав ідею перевірити роботи Леніна на предмет екстремізму. Про це повідомляє NEWSru.

       У посланні, опублікованому на офіційному сайті РПЦЗ, глава Зарубіжної церкви відзначив, що раніше Архієрейський синод РПЦЗ розглянув звернення в СК історика Володимира Лаврова, "і його ініціатива схвалюється".

       Нагадаємо, що в серпні нинішнього року головний науковий співробітник Інституту російської історії РАН, академік РАПН Володимир Лавров звернувся до О.Бастрикіна з проханням провести експертизу робіт Леніна на наявність в них екстремізму.

Відео дня

       "Наріжним каменем ленінізму... є спричинення соціальної ворожнечі та пропаганда неповноцінності людей за ознакою їх соціальної приналежності. Ленінізм є ідеологія допустимості використання крайніх заходів для отримання бажаного ефекту", - йшлося у зверненні В.Лаврова.

       "Лавров, відомий російський історик, навів ясні докази екстремістських і терористичних поглядів, висловлювань і дій Леніна до і після Жовтневого перевороту. Архієрейський синод Російської зарубіжної церкви висловлює сподівання, що Слідчий комітет Російської Федерації на цій підставі в недалекому майбутньому дасть відповідну правову оцінку висловлюванням і діям "вождя революції", діяльність якого коштувала російському народу мільйонів життів ", - йдеться в листі митрополита Іларіона.