Листопад релігійний: православні готуються до посту, католики моляться за померлих, а у мусульман - новий рік
Листопад релігійний: православні готуються до посту, католики моляться за померлих, а у мусульман - новий рік

Листопад релігійний: православні готуються до посту, католики моляться за померлих, а у мусульман - новий рік

16:19, 07.11.2012
10 хв.

Про основні свята місяця - у православних, католиків, мусульман, іудеїв та буддистів.

У ПРАВОСЛАВНИХ РОЗПОЧИНАЄТЬСЯ РІЗДВЯНИЙ ПІСТ

       На 3 листопада цього року в календарі Православних свят припадає Дмитрівська батьківська субота. За традицією поминання предків відбувається в суботу, що передує дню пам`яті святого великомученика, якого вважають покровителем православного воїнства. Традиція поминати в цей день родичів походить від панахиди, проведеної за воїнами, вбитими у Куликовській битві з татарами 1380 року.

Відео дня

  Ікона Казанської Божої Матері

       4 листопада православні шанують ікону Казанської Божої Матері, на згадку про позбавлення Москви і Русі від поляків у 1612 році - в Росії це День національної єдності.

       5 листопада - пам`ять апостола Якова, брата Господнього по плоті(близько 63 року), одного з синів праведного Йосипа від першого шлюбу, що став Єрусалимським єпископом.

       6 листопада - день вшанування ікони Божої Матері «Всіх скорботних Радосте». Свята ікона Богородиці «Всіх скорботних Радосте» стала відома з 1688 року, коли від неї, за царювання Іоанна Олексійовича та Петра Олексійовича, сталося чудесне зцілення рідної сестри патріарха Іова, Євфимії, що жила в Москві на Ординці і страждала тривалий час від невиліковної хвороби.

       Також в цей день згадують затворників Печерських: Арефу, Сисоя і Феофіла(в Ближніх печерах, XII-XIII ст.).

  Фрагмент ікони Димитрія Солунського

       8 листопада - день пам`яті Димитрія Солунського(306 р.) - великомученик, що постраждав в третьому столітті, вважається покровителем православного воїнства. На Русі шанування святого почалося одразу ж після Водохреща. Шанування Димитрія Солунського на Русі було на стільки великим, що багато великих князів та царів, серед яких Ярослав Мудрий, Олександр Невський і Іван Грозний - всі вони називали на його честь своїх первістків. «Канон Димитрія Солунського» - перший твір святих рівноапостольних братів Мефодія і Кирила. Можна сказати, що саме з цього канону почалася вся наша література, оскільки слов`янську абетку брати створили пізніше. Київський Михайлівський золотоверхий монастир також спочатку був освячений на честь Димитрія Солунського.

  Нестор Літописець

       9 листопада святкують дні пам`яті Нестора Літописця(в Ближніх печерах, близько 1114 р.) і Нестора Некнижного(в Дальніх печерах, XIV ст.). В Україні в цей день відзначається державне свято - День української писемності та мови.

       10 листопада - день пам`яті преподобного Іова, ігумена Почаївського(1651 р.). Мощі його були відкриті в 1659 році після триразового його явлення митрополиту Київському Діонісію. У 1675 році татари взяли в облогу Почаївський монастир. На третій день облоги, під час читання акафісту, над монастирем з`явилася Сама Цариця Небесна. Татари пробували пускати стріли в небесне явище, але стріли поверталися назад і вражали їх самих. Тоді татари втекли.

       У цей же день - пам`ять святителя Димитрія, митрополита Ростовського(1709 р.). Також в цей день вшановують великомученицю Параскеву, наречену «П`ятниця» (III ст.). У народі святу шанують як покровительку пологів.

       13 листопада - Спиридона і Никодима, просфорників Києво-Печерських (в Ближніх печерах, XII ст.). Святі щодня напам`ять прочитували весь Псалтир, а коли сталася пожежа, загасили її невеликою кількістю води, принесеної у волосяниці.

  Ікона святих Косми і Даміана

       14 листопада святкують день Косми і Даміана(III ст.) До цих святих лікарів звертаються з молитвою про зцілення, їх вважають покровителями у навчанні дітей, домашнього вогнища.

       18 листопада - день пам`яті двох святителів: святителя Іони, архієпископа Новгородського(1470) і святителя Тихона, патріарха Московського і всієї Русі(обраного на Патріарший престол в 1917 році).

       19 листопада згадують преподобного Луку, економа Печерського(Ближні печери, XIII ст.)

  Архістратиг Михаїл

       21 листопада відзначають Собор Архістратига Михаїла, проводиря Небесного воїнства та інших Небесних Сил Безплотних. Предстательства Цариці Небесної за міста Святої Русі завжди здійснювалися Її явленнями з Воїнством Небесним, під проводом Архистратига. У древньому Києві відразу після прийняття християнства був споруджений Архангельський собор і влаштований монастир.

       22 листопада - ікони Божої Матері «Скоропослушниця».Чудотворна ікона Божої Матері, іменована «Скоропослушниця», перебуває в Дохіарському монастирі на Святій Горі Афон. Святий образ був написаний у 10 столітті, під час життя настоятеля обителі преподобного Неофіта. Через цю святу ікону Богородиця і сьогодні здійснює багато зцілень: дарує зір, відновлює розслаблених.

       23 листопада - день пам`яті великомученика Георгія Переможця. У цей день у 303 році святого колесували.

       24 листопада згадують великомученика Мину, який служив воїном, і постраждав в 304 році.

       26 листопада - день святителя Іоанна Златоуста, архієпископа Константинопольського (407 рік) - одного з трьох Вселенських святителів, разом зі святителями Василем Великим і Григорієм Богословом.

       27 і 29 листопада вшановують двох, з дванадцяти призваних Ісусом Христом, апостолів: Пилипа і Матвія - автора одного з Євангелій. Обидва благовістили в Африці, де й загинули.

       З 28 листопада розпочинається Різдвяний піст, або як його ще називають у народі - Пилипівка, тривалістю 40 днів. У порівнянні з Великим постом перед Великоднем, він менш суворий, оскільки можна споживати рибу.

КАТОЛИКИ МОЛЯТЬСЯ ЗА ПОМЕРЛИХ

       Початок листопада католицька церква присвячує пам`яті предків. Два перших листопадових дні в католицькій церкві присвячені пам`яті покійних: 1 листопада - День всіх святих(All Saints `Day) і 2 листопада - День поминання померлих.

       11 листопада - День святого Мартіна(St. Martin `s Day), що відзначається щорічно після завершення сільськогосподарських робіт. За традицією в цей день розпалювали багаття, в них кидали кошики, в яких нещодавно лежали плоди. Святий Мартін вважається покровителем бідняків, солдатів, домашніх тварин і птахів, а також альпійських пастухів.

       30 листопада - день Святого Андрія, брата апостола Петра, який став першим учнем Ісуса. Здійснивши просвітницьку місію до слов`ян, він повернувся до Греції, де прийняв мученицьку смерть в місті Патри. Там благовісника, як і його Божественного Вчителя, розіп`яли на хресті особливої, х-подібної форми.

       Православна церква відзначає День святого апостола Андрія Первозванного за новим стилем, 13 грудня.

У МУСУЛЬМАН - СВЯЩЕННИЙ МІСЯЦЬ МУХАРРАМ І ДЕНЬ АШУРА

       Цього року 15 листопада мусульмани відзначають новий рік за Хіджрою. Він настає в перший день священного місяця Мухаррам. В цей день в мечетях читають проповідь, присвячену переїзду пророка Мухаммеда з Мекки в Медіну в 622 році - відправної точки мусульманського місячного календаря. Місяць Мухаррам є першим місяцем мусульманського календаря. Мухаррам - один з чотирьох місяців, протягом яких Аллах особливо заборонив конфлікти, кровну помсту, війни і подібні чвари. Мухаррам - місяць покаяння і богослужіння. Кожен мусульманин повинен постаратися провести цей місяць задля служіння Богові.

       24 листопада - День Ашура. Щороку в 10-й день місяця Мухаррам мусульмани всього світу святкують день Ашура. Цей день відзначають не лише мусульмани, а й інші релігійні спільноти, приміром, євреї.

       У цей день жителі Мекки зазвичай міняли Кисву (покривало) Кааби. Курайшити також дотримувалися посту в цей день (збірка хадисів Аль-Бухарі).

       Після Хіджри, коли Пророк (мир йому і благословення) прибув до Медіни, він дізнався про те, що євреї Медіни також дотримуються посту в цей день. Пророк (мир йому і благословення) запитав, чому вони дотримуються посту. Вони відповіли: «Це благословенний день. В цей день Бог врятував дітей Ізраїлю від їхнього ворога (в Єгипті) і тому Пророк Мойсей постував у цей день, підносячи подяку Богові».

       Спочатку пост в Ашура був обов`язковим (Фард). У 2-му році Хіджри (624 р.) після того, як мусульманам було послано Аллахом повчання про необхідність дотримання посту протягом місяця Рамадану, Пророк (мир йому і благословення) розпорядився оголосити пост в День Ашура добровільним.

Ібн Аббас (хай буде задоволений ним Аллах) сказав: «Я ніколи не бачив, щоб Посланник Аллаха (мир йому і благословення) сильніше бажав посту, ніж у день Ашура і місяць Рамадан» (збірка хадисів Аль-Бухарі).

       Пророк (мир йому і благословення) сказав: «Я сподіваюся, Аллах прийме піст у день Ашура як спокуту за минулий рік» (збірка хадисів Муслім).

У ЄВРЕЇВ ЛИСТОПАД - БЕЗ ОСОБЛИВИХ СВЯТ

       8 жовтня свята Шміні Ацерет і Сімхат Тора завершили низку осінніх єврейських свят. Єврейське свято свічок, які запалюють на честь дива, що сталося при освяченні Храму після перемоги війська Ієгуди Маккавея над військами царя Антіоха в 164 році до нашої ери, євреї відзначатимуть 9 грудня.

БУДДИСТИ ВІДЗНАЧАЮТЬ «СВЯТО ТИСЯЧІ ЛАМПАДИ»

       17 листопада буддисти святкують Лхабаб Дуйсен - сходження Будди з неба Тушита на Землю. Згідно з переказами, до того як знайти останнє земне втілення, Будда Шак`ямуні знаходився на небі Тушита. Тушита - четверте небо, де мешкають всі бодхисаттви до того, як стануть буддами. Для того щоб перевтілитися на цьому небі, необхідно розвинути в собі Чотири Безмірних Стани Пробудженого Розуму - Святу Любов, Співчуття, Співрадість і Неупередженість.

       20 листопада - Зула Хурал або «Свято тисячі лампад» (День відходу в нірвану Богдо Цзонхави). Це найважливіший пам`ятний день для послідовників буддизму. Саме в 25-й день першого зимового місяця за місячним календарем в дацанах Росії і не тільки відзначають день пам`яті (виходу в нірвану) Богдо Цзонхави (1357-1419 рр..), земного втілення бодхісатви Манджушрі, засновника тибетської школи Гелуг, послідовниками якої сьогодні є багато буддистів у всьому світі. Лама Цзонхава шанується в Тибеті як другий Будда. Зула-хурал проходить протягом трьох днів. У ці дні буддисти намагаються робити благодійні вчинки.

Підготувала Анна Хрустальова - для «УНІАН-Релігії»

За матеріалами з відкритих джерел.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся