Православні консерватори обурилися рекламою прем`єри ораторії «Сім пісень про Бога», призначеної на 20 листопада в Московській консерваторії. Як повідомляє газета «Известия», афіші концерту з`явилися в більшості храмів Москви. Протест проти розміщення афіш в храмах розмістив сайт «Благодатний вогонь». Видання називає себе православним, проте Синодальний інформаційний відділ РПЦ відмовив друкованій версії однойменного журналу в грифі «допущено до поширення в храмах».
Для ораторії «Сім пісень про Бога» Андрій Мікіта переписав сім пісень Бориса Гребєнщикова для солістів і декількох хорів. Частину православних активістів це засмутило: мовляв, Гребєнщиков - не православний, так що і рекламувати його твори можна де завгодно, але не в церкві.
Борис Гребєнщиков, коментуючи православний протест, здивувався.
- Яке я маю відношення до цих афіш? Я запрошений на ораторію як гість. Вибір пісень, написання аранжувань проходили без моєї участі. Для мене велика честь, що композитор Андрій Мікіта звернувся до моїх пісень, - сказав лідер групи «Акваріум».
Благодушності музиканта не розділив головний редактор «Благодатного вогню» Сергій Носенко.
- Замість богослужіння - всеношної під свято Архістратига Михаїла та всіх небесних сил безтілесних - православним пропонується антихристиянський концерт - це те ж саме, що зробили Pussy Riot.
Борис Гребєнщиков питання про своє віросповідання назвав «нетактовним і нахабним».
- Мене хрестили, коли мені було три місяці, все моє життя проходить в Росії - країні православної культури. Я б хотів вірити, що коли-небудь про мене зможуть сказати, що я хороший християнин - носити хрестик для цього недостатньо. Але я не настільки нахабний, щоб сам називати себе так. Я до цього не доріс, - зауважив музикант.
У деяких храмах православні активісти зірвали афіші ораторії.
Директор «Акваріума» Максим Ланде розповів «Известиям», що участь Бориса Гребєнщикова у створенні ораторії обмежується дозволом на використання своїх пісень.
- Конкурс Tribute to БГ проходив протягом ювілейного року групи, прийшло близько 150 обробок пісень, і одна з них була для Синодального хору. Це була пісня «Сокіл». Потім композитор вирішив розвинути цю тему і переписав ще кілька пісень. Може, хтось створить «7 пісень БГ про мотоцикли», використовує його твори у своїй творчості, а потім розвісить афіші з його ім`ям, що не цілком правомірно, в байк-клубах - Гребєнщикова ніхто ні про що навіть не питає, - поскаржився Максим Ланде.
Для ораторії «Сім пісень про Бога» Андрій Мікіта переписав пісні Гребєнщикова, в тому числі «Господу видніше», «Срібло Господа мого», «Ще один раз». У виконанні ораторії беруть участь Російський національний оркестр, Державний академічний російський хор імені А.В. Свєшнікова, Московський Синодальний хор і солісти. Деякі з пісень, що увійшли в ораторію, виконав Борис Гребєнщиков на зустрічі з семінаристами Московської духовної академії в лютому 2012 року.
Известия