У мережі опублікована електронна версія номерів «Журналу Московської Патріархії» за період з 1943-го по 1954-ий рік. Офіційний друкований орган РПЦ побачив світ у розпал Великої Вітчизняної війни і довгі роки залишався єдиним дозволеним церковним виданням в країні.

У першому номері журналу, що вийшов у вересні 1943 року, одразу за редакційною статтею йде повідомлення про зустріч Сталіна і місцеблюстителя Патріаршого престолу митрополита Сергія (Старогородського). Журнал повідомляє, що «під час бесіди Митрополит Сергій довів до відома Голови Раднаркому, що в керівних колах Православної Церкви є намір найближчим часом скликати Собор єпископів для обрання Патріарха». Зазначено також, що Сталін «співчутливо поставився до цих припущень і заявив, що з боку уряду не буде для цього перешкод».

Вважається, що дана зустріч відкрила новий етап у відносинах Православної Церкви та радянської держави. На тлі військової обстановки вперше за довгі роки влада не стали перешкоджати обранню Патріарха, дозволила відкрити духовні навчальні заклади, надала Церкві право юридичної особи. Гоніння тривали і надалі, проте їхній пік залишився позаду.

Відео дня

Оцифровку і публікацію архіву «Журналу Московської Патріархії» планується продовжувати і надалі.

«Фома»