Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в ході 36 сесії 6 липня закликав Україну ввести мораторій на будівництво навколо Києво-Печерської лаври і Софії Київської та зобов`язав до лютого 2013 надати ЮНЕСКО список будинків близько заповідників. В іншому випадку в наступному році вони можуть бути переміщені зі списку об`єктів всесвітньої спадщини в перелік об`єктів, що перебувають під загрозою.

Про це повідомляє інформагенція ГолосUa.

У комітеті відзначили, що, незважаючи на численні вимоги ЮНЕСКО ввести мораторій на забудову буферних зон, зведення багатоповерхівок триває.

Відео дня

"Три висотних будівлі, що будуються в Печерському районі на схилах Дніпра, порушують архітектурно-історичний ландшафт столиці і знаходяться на охоронюваній заповідної території. Продовження будівництва несе загрозу цілісності об`єкту всесвітньої спадщини", - йдеться в проекті рішення комітету.

У документі наголошується, що українська сторона не надала за запитом ЮНЕСКО детальну інформацію про згадані висотки, більш того, дозволила будівництво нового об`єкта в буферній зоні Софії Київської.

"Мова йде про зведення багатоповерхового елітного житлового комплексу біля стін Софії. Будівництво двоярусного підземного паркінгу призвело до підйому грунтових вод, що несе пряму загрозу історичним пам`яткам", - повідомила присутня на засіданні активістка громадського руху "Збережи старий Київ" Ірина Нікіфорова.

У проекті рішення комітет знову рекомендував Україні запровадити мораторій на будівництво висоток у центрі столиці, змінити проекти споруджуваних будинків і знизити поверхність до рівня ландшафту. До лютого 2013 нашу країну зобов`язали надати в ЮНЕСКО докладні плани буферних зон з урахуванням технічних характеристик та переліком існуючих будівель.

Крім того, Україна порадили створити колегіальний орган для управління Лаврою та Софією, який би об`єднав представників органів влади, релігійних структур і громадських активістів.

"При відсутності прогресу на 37-й сесії в 2013 р. буде розглянуто питання про перенесення Києво-Печерської лаври і Софії Київської зі списку об`єктів всесвітньої спадщини в список об`єктів, що перебувають під загрозою", - наголошується в документі.

Крім цього, комітетом розглядалося можливе включення в список об`єктів всесвітньої спадщини Андріївської та Кирилівської церков.

"Церкви розглядалися в контексті розширення буферної зони Софії Київської, але в список їх не внесли. Різко проти цього виступила, зокрема, Німеччина, заявивши, що до вирішення питання з виключенням Софії і Лаври зі списку про розширення буферних зон не може бути й мови ", - розповіла І. Нікіфорова.

Нагадаємо, в кінці 2011 р. Окружний адмінсуд Києва заборонив будівництво біля Софії Київської.