Рада національної безпеки і оборони України серед основних причин тероризму називає радикалізм, екстремізм, політизацію проблематики міжнаціональних та етноконфесійних відносин, а також негативний вплив релігійно-екстремістських організацій.

Про це зазначено у рішенні РНБО від 25.05.2012 року «Про заходи щодо посилення боротьби з тероризмом в Україні», затвердженому 8 червня Указом Президента України № 388/2012, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Із метою забезпечення громадського спокою і стабільності в державі РНБО доручила Кабінету Міністрів України розробити і впровадити комплексні заходи організаційного, інформаційного і роз`яснювального характеру у сфері протидії тероризму.

Серед них посилення контролю за додержанням законодавства стосовно заборони розповсюдження матеріалів із закликами до розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі, ненависті, а також матеріалів, що пропагують расову, національну чи релігійну нетерпимість, дискримінацію.

Також уряду доручено розробити законопроекти про протидію екстремізму, про кібернетичну безпеку України та низку інших.

Іншим Указом від 8 червня 2012 року № 389/2012 Президент України затвердив рішення РНБО «Про нову редакцію Стратегії національної безпеки України».

Серед стратегічних цілей та основних завдань політики національної безпеки у внутрішній сфері визначено подолання диспропорцій у соціально-гуманітарній сфері. Зокрема, “шляхом запобігання поширенню пропаганди екстремізму, насильства, ксенофобії, релігійної нетерпимості, моральної розбещеності”.