Комісія з питань релігії Громадської ради при Міністерстві культури України 7 червня 2012 року провела своє установче засідання, повідомляєІнститут релігійної свободи.

Представники громадськості обрали головою Комісії виконавчого директора Інституту релігійної свободи Максима Васіна. Заступником голови – секретарем Комісії обрано помічника Старшого єпископа Української Християнської Євангельської Церкви Ігоря Лук’янова.

Основну увагу присутні приділили плануванню роботи Комісії на період до кінця року та на 2013 рік.

Під час обговорення Архієпископ УПЦ Київського Патріархату Євстратій висловив занепокоєння у зв’язку з ухваленням парламентом у першому читанні законопроекту № 10221. Він наголосив на небезпеці дестабілізації релігійної ситуації в Україні у разі ухвалення змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».

Предметом уваги Комісії став Наказ Мінкультури від 18.04.2012 року № 366 "Про затвердження Стандарту надання адміністративної послуги з реєстрації статуту (положення) релігійної організації та змін до нього", який поки не пройшов реєстрацію в Міністерстві юстиції.

За пропозицією митр. протоієрея УГКЦ Олекси Петріва члени Комісії окремо розглянули проблематику духовного здоров’я суспільства.

Крім цього, представники громадських та релігійних організацій висловили відкритість до діалогу з Міністерством задля надання допомоги у формуванні політики у сфері релігії. Зокрема йшлося про готовність Комісії забезпечувати громадське обговорення проектів нормативно-правових актів Мінкультури.