Верховна Рада 23 травня розглядатиме законопроект про заборону штучного переривання вагітності. Як повідомляє Радіо Свобода, автор проекту Андрій Шкіль переконаний у його необхідності. За заборону абортів на законодавчому рівні виступають католицькі єпископи обох обрядів. Однак цю ініціативу критикують представники феміністичного руху, так і деякі політики. Вони стверджують, що законопроект не тільки не вирішує проблему небажаної вагітності та її переривання, а й порушує права жінок.

23 травня представники громадського руху «Феміністична Офензива» збираються відстоювати право жінки на переривання вагітності. Вони вважають, що такий законопроект порушує тридцять другу статтю Конституції України, в якій заборонено втручання в сімейне і особисте життя.

Як стверджує представниця руху «Феміністична Офензива» Ніна Потарська, проблема абортів не пов’язана з небажанням народжувати. За її словами, це результат низького рівня сексуального виховання та економічних проблем у державі.

Відео дня

«Це втручання в цілісність жінки. Право народжувати або не народжувати – це те, за що має відповідати і те, що має вирішувати сама жінка. Спочатку треба вживати якісь превентивні заходи, а не репресивні. Після заборони кількість абортів не зменшиться, вони просто стануть криміналізованими», - вважає вона.

Автор законопроекту, депутат від БЮТ Андрій Шкіль натомість переконаний, що заборона не сприятиме збільшенню кількості нелегальних абортів. Він посилається на світову практику:

«У сусідній Польщі діє набагато жорсткіший закон, ніж той, що пропоную я. Але там не було зафіксовано ані «чорних» абортів, ані жертв від таких абортів», - стверджує він.

Андрій Шкіль також запевняє, що в його проекті передбачено випадки, за яких переривання вагітності може бути дозволене: наприклад, коли вагітність загрожує здоров’ю матері, або коли йдеться про зґвалтування.

Як раніше повідомляла РІСУ, єпископи Української Греко-Католицької Церкви та Римо-Католицької Церкви звернулися до Верховної Ради України із закликом змінити законодавство і заборонити в Україні аборти.

За словами голови УГКЦ Святослава (Шевчука), зумовлено таке звернення тим, що в Україні в середньому на рік внаслідок абортів гинуть 2 мільйони ненароджених дітей. "За 20 років незалежної України ми свідомо і добровільно вбили 40 мільйонів дітей, - підкреслив він. - Тобто за цей час перестала існувати така нація, як українці - 40 мільйонів. На тлі цієї цифри ті діти, які народилися за 20 років, - це вцілілі, це ті, яких випадково оминула вбивча рука батьків".

За заборону переривання вагітності висловився митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел (Савін). Предстоятель УПЦ (МП) Володимир (Сабодан) теж вважає аборт гріхом,злом, проте заборона переривання вагітності на законодавчому рівні, на його думку, не принесе бажаних наслідків.

РіСУ