В Іспанії проходить конгрес з досліджень Туринської плащаниціВ університеті Валенсії на медичному факультеті проходить Міжнародний конгрес з досліджень Туринської плащаниці. Понад 400 експертів візьмуть участь у зустрічі, 26 з них представлять свої останні відкриття, пише ReligionenLibertad.

Конгрес, організований іспанським Центром сіндонологіі (CES), вперше проводиться в Іспанії. В Європі остання подібна зустріч відбулась майже 10 років тому.

Доповідачами є науковці з різних країн Європи, США та Австралії - фізики, юристи, біологи, історики, теологи, мистецтвознавці та інші фахівці. Серед гостей конференції є православні, буддисти, протестанти, іудеї, католики.

Відео дня

У центрі обговорень стоїть питання про справжність Туринської плащаниці. Оксфордський професор Ян Вілсон і манчестерський вчений Марк Гусчін, розповідаючи про нові відкриття в історії Плащаниці, заявили, що існують «численні текстові свідчення» про збереження Плащаниці, в «Єврейському апокрифічному Євангелії» (II ст.), в мосарабскій Літургії, яка служилась в VIII в. в Іспанії, а також у листі єпископа Сарагоси Брауліо, написаному в 632 р.

На думку вчених, свідчення перших століть не дозволяють ідентифікувати плащаницю Христа з шанованою нині Туринською плащаницею, але, починаючи з VII ст., Всі наявні дані говорять про ідентичність туринського плата.

Одним із прикладів може служити «Codex Pray» XII ст., Що зберігається в Національній бібліотеці в Будапешті. У ньому представлений малюнок тіла Христа, яке учні готуються покрити платом. Положення тіла схоже з тим, що залишило відбиток на Туринській плащаниці.

Інші з представлених на конференції доповідей присвячені питанням кольору слідів випромінювання, що залишилися на платі, порівняльному аналізу плащаниці з Ов`єдо та туринського плата, наявності пилку, пластичної реконструкції зображення Плащаниці та іншим темам.

Україна православна