Ватиканська апостольська бібліотека та Бодліанськой бібліотека Оксфордського університету оголосили про запуск спільного проекту з оцифрування стародавніх текстів, що дозволить тисячам користувачів інтернету та дослідникам у вільному доступі ознайомитися з 1,5 мільйонами сторінок найцінніших книг, що зберігаються в архівах двох найстаріших бібліотек Європи, повідомляє РИА Новости.

"Дві найстаріші бібліотеки в Європі об`єднують свої сили в інноваційному підході з оцифрування стародавніх текстів, який зумовлений реальною потребою в цьому учених. З цією спільною ініціативою дві бібліотеки продовжать виконання своєї місії, спрямованої на благо науки й культури", - сказав префект Ватиканської Апостольської Бібліотеки , монсеньйор Чезаре ПАЗІНІ.

Як говориться в прес-релізі, в електронний вигляд фахівці планують перевести грецькі рукописи, книги, видані в Європі з початку друкарства й до 1501 року, так звані "інкунабули", а також іудейські манускрипти, написані переважно в період з IX по XVI століття.

Відео дня

"Ці книги були вибрані через їхнє велике значення для науки", - наголошується в повідомленні.

Так, наприклад, колекція давньогрецьких книг Ватиканської апостольської бібліотеки, в якій налічується приблизно п`ять тисяч томів, є однією з найбагатших у світі й становить величезний інтерес для дослідників та широкої публіки, оскільки в ній, зокрема, представлені твори Гомера, Софокла, Платона та Гіппократа.

Передбачається, що на повну реалізацію цього проекту двох відомих бібліотек, який став можливим за фінансової підтримки британського фонду The Polonsky Foundation, піде чотири роки.