Представники основних релігійних конфесій вважають, що нападки на Руську православну церкву пов`язані зі зростанням ролі Церкви в суспільстві. У РПЦ не виключають, що нападки на Церкву та патріарха Кирила є спробами підірвати авторитет одного з основних інститутів російського суспільства й тим самим дестабілізувати ситуацію в країні, повідомляє РИА Новости.

Заступник голови патріаршої прес-служби Олександр ВОЛКОВ вважає, що регулярність нападок на Церкву навряд чи може носити несистемний характер.

"Ми віддаємо собі звіт у тому, що фігура предстоятеля РПЦ влаштовує далеко не всіх. Патріарх енергійний, він багато говорить і ще більше робить. І зрозуміло, що така релігійна та громадська його активність багатьох дратує. Нехай у такому разі його опоненти та противники активної діяльності РПЦ у нашій країні дискутують саме на цьому полі - сперечаються з висловлюваннями патріарха, критикують його дії та ініціативи, пропонують свої варіанти вирішення соціальних проблем і свої точки зору на подальший розвиток нашої країни ", - заявив О.ВОЛКОВ.

Відео дня

Голова Синодального інформаційного відділу РПЦ Володимир ЛЕГОЙДА пов`язує нападки на Церкву зі збільшенням її ролі в суспільстві.

"Чим більш активною стає роль Церкви в житті суспільства, чим більш активну позицію вона займає, чим голосніше звучать її моральні оцінки цих подій, тим менше це подобається деяким активним противникам Церкви. Нападки на Церкву останнім часом посилилися. Це прямо або побічно дестабілізує суспільство", - переконаний В.ЛЕГОЙДА.

З тим, що дискусії про РПЦ, які розгорнулися в ЗМІ та блогосфері є спробами дискредитувати один з основних суспільних інститутів, згодні й представники інших традиційних релігійних конфесій Росії.

"Та кампанія, яка йде в інтернеті проти Руської православної церкви та патріарха Кирила, коли в російськомовній блогосфері йому дають клички - це шельмування в чистому вигляді. Якщо проти патріарха Кирила як громадянина ведеться наклепницька кампанія, закон повинен його захистити, особливо враховуючи його суспільний статус", - заявив представник головного рабина Росії Андрій ГЛОЦЕР.

Представники мусульманської спільноти також стурбовані подіями, що розгорнулася навколо РПЦ.

"Ситуація, яка розкручується в ЗМІ, нас, віруючих мусульман, дуже турбує, оскільки Руська православна церква - це авторитетна організація, а патріарх Кирил - дуже шанована людина. Такі провокаційні статті пишуться сьогодні, щоб очорнити репутацію РПЦ", - сказав перший заступник голови Центрального духовного управління мусульман, член Громадської палати Росії Альбір КРГАНОВ.

Глава Російського об`єднаного Союзу християн віри євангельської (п`ятидесятників) єпископ Сергій РЯХОВСЬКИЙ впевнений, що події останніх днів "тільки піднімуть статус патріарха та статус Церкви", яка не повинна, на його думку, "оборонятися" від нападок.

"Я впевнений, що ці події тільки піднімуть статус патріарха та статус Церкви, яка не повинна, я вважаю, оборонятися, а повинна робити ту роботу, яку чекає від неї наше суспільство - бути душею нації та просвіщати народ", - заявив С.РЯХОВСЬКИЙ.