Руська православна церква (РПЦ) запропонувала вважати ембріон людиною і накласти повну заборону на одержання і використання ембріональних тканин і клітин в науці та медицині, повідомляє прес-служба Синодального відділу церковної добродійності і соціального служіння.

Лист з переліком відповідних поправок в законопроект "Про біомедичні клітинні технології" направлено главі Міністерства охорони здоров’я і соцрозвитку РФ Тетяні Голіковій. "Головна мета наших пропозицій - забезпечити захист людського життя як до, так і після народження", - пояснив голова синодального відділу, єпископ Смоленський і Вяземський Пантелеймон.

За його словами, пропозиції РПЦ доповнюють заборону, що вже міститься в проекті закону, на застосування сучасних технологій для клонування людини і використання клітин ембріона і плода при біомедичних розробках.

Відео дня

У числі перерахованих пропозицій - введення чіткого визначення ембріона ("людина, організм якої перебуває на стадії розвитку від зиготи до 8 тижнів") і заборону на створення його методом клонування. Також запропоновано включити до складу експертів ради з біомедичної етики представників релігійних організацій і заборонити використовувати клітини ембріона при приготуванні суспензій некультивованих клітин і трансплантації фрагментів тканин.

"У Росії відомий цілий ряд патентів, що передбачають трансплантацію пластів ембріональної тканини або суспензій некультивованих клітин, безпосередньо отриманих від абортованих плодів. Проте дані аморальні технології залишаються поза сферою дії законопроекту", - стверджують священнослужителі в листі Голіковій і додають, що такі спрощені види клітинної терапії вже сьогодні можуть проводитися в комерційних клініках.

"Ми сподіваємося, що міністерство прислухається до думки церкви і наукового співтовариства. Зі свого боку, ми готові до діалогу і спільного обговорення кожної нашої пропозиції", - заявив о.Пантелеймон.

АМН