На статую Будди XVI століття на минулому у Нью-Йорку тижні торгів азіатським мистецтвом (16-24 березня) не знайшлося покупця. Статую з позолоченої бронзи вагою близько тонни на продаж виставляв аукціонний будинок Christie`s, який розраховував виручити за неї 2-3 мільйони доларів.

Незважаючи на це Christie`s за підсумками тижня отримав найвищу виручку - аукціон провів сім торгів і продав на них твори мистецтва на 69 мільйонів доларів. Значно перевершила за вартістю первісну оцінку фігурка Бодхисаттва Падмапані ("Той, що несе лотос") XIII століття - її планували продати за 250-350 тисяч доларів, а в підсумку вона пішла з молотка за 2,5 мільйона доларів.

Як повідомляє Bloomberg, всього за тиждень було продано цінних об`єктів на 140,4 мільйона доларів, що виправдало оцінки аукціонних будинків. Перед початком торгів зазначалося, що всього на продаж виставлено твори мистецтва загальною вартістю 133 млн. дол.

Відео дня

Другий результат після Christie`s показав Sotheby`s, який виручив за підсумками чотирьох торгів 61,8 мільйона доларів. Одним з топ-лотів Sotheby`s стала серія з восьми сувоїв з каліграфією XII-XIII століть, часів імперії Південної Сун, проданих за 5,7 мільйона доларів. При цьому верхня межа естімейту становила мільйон доларів.

В тижні торгів азіатським мистецтвом також брали участь аукціони Bonhams і Doyle, які наторгували на 5,8 і 3,8 мільйона доларів відповідно.

Lenta.ru