В одній з каплиць монастирської церкви свв. Миколая та Єлизавети баварського монастиря Андекс виявлений срібний релікварій з мощами св. Григорія I Двоєслова Папи Римського (590 -604), чия пам`ять відзначалася в Православній Церкві 25 березня, а в Католицькій Церкві - 3 вересня.
Мощі зберігаються в т.зв. Сумній каплиці і знаходяться поруч з трьома іншими срібними релікваріями, де спочивають мощі прп. Венедикта Нурсійського (бл. 480 - 547), прп. Схоластики Нурсійського (480-535) і Льва IX, Папи Римського (1002 - 1054).
Історія появи частини мощів св. Григорія в Андексі до кінця не з`ясована. За даними «Православної енциклопедії», відкриття мощів св. Григорія сталося в 826 р. в Римі з дозволу імператора Людовика Благочестивого. З XVI ст. перебування частини голови св. Григорія фіксується в Кельні.
В Андексі мощі св. Григорія могли з`явитися значно раніше - в кінці Х або ХII ст. Монастир, розташований на «Святій Горі», недалеко від озера Аммерзєє, що є нині в Баварії другим за популярністю паломницьким місцем (після Альтеттінга) в Баварських Альпах. Релігійна історія Андекса почалася в кінці Х ст., коли граф Расс (880-954) привіз зі Святої Землі кілька реліквій: серед них - фрагменти Хреста Господнього, Тернового вінця Спасителя та інші, що і поклало початок зібранню святих мощів в обителі - "Heiltums ".
Вперше про Андекс (Andehse) згадують документи 1080, а вже в 1128 р. з ініціативи графа Бертольда II відбулося перше паломництво для поклоніння мощам в Андексі. Граф Бертольд III (бл. 1110/15 - 1188) значно розширив колекцію мощів і передав в дар монастирю зібрання мощів, отримане ним у 1180 р. у спадок від герцога Швабії Оттона II, пізніше - єпископа Бамберзького.
Згідно зі збереженими в архіві документами у вигляді малюнків всіх наявних реліквій, в цій багатій колекції «Святих скарбів» (Heilige Schatz) були такі реліквії, як фрагмент поясу св. Марії Магдалени, частини облачень св. апостола Петра і св. Миколи Чудотворця. Протягом століть монастирська колекція «Святих скарбів» розширювалася: в 1715 р. в ній налічувалося 277 реліквій. Однак після секуляризації 1803 р. їх залишилося всього 40.
Седмиця.