До Львова повернули ікону ХVІ століття, викрадену 28 років томуУ Національному музеї імені Андрія Шептицького в Львові відбулася урочиста презентація ікони другої половини ХVІ століття "Хрещення Ісуса у річці Йордан" із села Либохора Турківського району Львівської області. За повідомленням ZN.UA, ікона була викрадена в 1984 році з фондосховища Національного музею Львова, Вірменського собору.

Ікона передана в дар Україні Нідерландським інститутом східнохристиянського мистецтва (Гаага) за сприяння посольства України в Королівстві Нідерланди, Міністерства культури України та Міністерства закордонних справ України.

"Кожен раз, зустрічаючись з нагоди повернення культурних цінностей в Україну, ми сподіваємося, щоб це було не в останній раз. Повернення святині - знакова подія, яка об`єднує всіх нас, і від якої ми отримуємо духовне й моральне задоволення", - зазначив міністр культури України М. КУЛИНЯК .

Відео дня

Ікона другої половини ХVІ століття "Хрещення Ісуса у річці Йордан" входить в іконостасний комплекс церкви Пресвятої Богородиці в селі Либохора Турківського району Львівської області.

Ікони з Либохор відрізняються високою художньою цінністю, насиченою колористикою та грають важливу роль у дослідженні історії українського іконопису.

Подробности