Релігійне життя країни – тема для суспільства цікава й важлива. Саме на це звернула увагу Анна Горпинченко в квітні 2009 року, ініціювавши створення проекту «УНІАН-Релігії» в інформаційному агентстві УНІАН, на сайті якого нині публікуються новини з життя релігійних громад, інтерв’ю з главами українських Церков, фоторепортажі та матеріали духовно-просвітницької тематики.

Про найцікавіші теми духовного життя країни, які привертають увагу читачів, говорили з журналісткою на професійному клубі «Новомедіа», що проходив 20 березня. Про це повідомляє Асоціація журналістів, видавців і мовників "Новомедіа".

Понад триста новин та біля тридцяти публікацій на місяць на сайті "УНІАН-Релігії", стають основою для матеріалів для інших світських ЗМІ та релігійних порталів.

Відео дня

На початку зустрічі присутні ознайомились зі структурою та наповненням сайту «УНІАН-Релігії», переглянувши основні рубрики та заголовки. До речі, саме вдало підібраний заголовок новини або публікації стає основним чинником, що привертає увагу відвідувачів сайту й відтак веде до максимальної кількості переглядів сторінки. А ще – фото та відео.

Далі новомедійники спробували вгадати десятку найактуальніших тем релігійного життя країни, що цікавлять українців.

Після цього Анна Горпинченко повідомила, які саме новини мають найбільшу популярність за кількістю відвідувань на сайті «УНІАН-Релігії».

Несподівано для учасників заходу на першому місці опинились новини з життя Української Православної Церкви Московського Патріархату.

На думку пані Анни, це пояснюється тим, що більшість українців відносять себе до УПЦ МП, і до подій, що відбуваються нині у житті цієї конфесії, прикута увага відвідувачів сайту.

На другому місті за кількістю відвідувань – новини ісламського світу. Як зазначила спікер, нині виклики ісламського світу утримують в напруженні всю світову спільноту, тому більшість читачів намагаються слідкувати за подіями.

У трійку топових новин за кількістю відвідувань ввійшли також анонси подій у духовному житті українських конфесій та відомості про перебування святинь в різних регіонах України.

Серед інших топових тем: інформація про релігійні свята, прославлення нових святих, відновлення храмів, чудеса, новини з життя українських конфесій, кримінальна хроніка, новини світу та ін.

Недоведену інформацію, що викриває непривабливі сторінки з життя духовенства (а саме вони разом з політично-церковними новинами є топовими для більшості телеканалів), пані Анна не розміщує на ресурсі.

Щодо джерел інформації, гість «Новомедіа» зазначила, що «брак антикризових менеджерів – одна з проблем релігійних конфесій».

«Інколи у зв`язку з гучними церковними подіями єдиним джерелом інформації стають нотатки у блогах та соцмережах - та не завжди вони правдиві», – констатувала журналістка та порадила бути обережними з неперевіреною інформацією.

Не секрет, що ЗМІ впливають на формування суспільної думки, тому кут подання матеріалу - важлива складова об’єктивної релігійної журналістики.

Двогодинне спілкування завершилось у форматі «запитання-відповідь» та домовленістю про подальшу співпрацю.