За підтримки Ужгородської Української богословської академії ім. свв. Кирила і Мефодія, Української Православної Церкви та Карпатського університету імені Августина Волошина у луцькому видавництві «Терен» вийшов друком науковий збірник «Християнізаційні впливи в Київській Русі за часів князя Оскольда: 1150 років», повідомляє Православіє в Україні.

Збірник є спільним проектом низки наукових установ, зокрема Інституту археології НАН України, Ужгородської Української богословської академії ім. свв. Кирила і Мефодія, Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т.Г.Шевченка, Карпатського університету імені Августина Волошина, Національного архітектурно-історичного заповіднику «Чернігів стародавній», Чернігівського історичного музею ім. В.В.Тарнавського та інших наукових організацій.

Збірник містить матеріали міжнародної наукової конференції «Християнізаційні впливи в Київській Русі за часів князя Оскольда: 1150 років», яка відбулася у Чернігові 19-20 листопада 2010 р. На підставі маловідомих матеріалів у збірнику висвітлено історію княжіння Оскольда, його походу на Царгород, перших християнських впливів на Русі та заснування Київської митрополії. Також розглянуто історію наукової полеміки щодо Оскольдового походу та міжнародного дипломатичного визнання Київської Русі як незалежної й самодостатньої держави.

Відео дня