Сьогодні - день пам`яті святого Патріка, покровителя Ірландії. Святий Патрік, за переказами, приніс християнство на язичницький острів і вигнав усіх змій. Це свято не тільки ірландського святого, але й ірландської душі. Він переріс національні кордони і став свого роду міжнародним днем Ірландії.

З ім`ям святого Патріка пов`язано безліч легенд, наприклад, про те, як він за допомогою трилистої конюшини пояснював людям поняття Святої Трійці. «Так само, як три листи можуть рости від одного стебла, так і Бог може бути єдиний в трьох Особах», - це фраза святого вже стала хрестоматійною.

Святий Патрік - один з найбільш шанованих в усьому світі святих. Західна Церква відзначає день його пам`яті 17 березня, у ряді православних Церков його пам`ять шанується 30 березня по новому стилю (17 березня за старим стилем).

Відео дня

Традиційно в День святого Патріка влаштовуються паради. На вулиці виходять люди, одягнені в екстравагантні костюми, і також духові оркестри, які не можуть обійтися без знаменитої волинки. Ця традиція народилася в Ірландії. Нью-Йорк і Бостон оскаржують пальму першості. Ньюйоркці стверджують, що перший парад відбувся в 1762 році саме в їхньому місті. Тоді Ірландія знаходилася під владою англійців, і цілком можливо, що жителі непокірних північноамериканських колоній виражали таким чином свою солідарність з ними.

Сalend.ru