Ґрем Ґрін – один з найвідоміших і найпопулярніший англійських письменників ХХ століття – так ніколи і не отримав Нобелівську нагороду, хоча неодноразово потрапляв до кола кандидатів. До недавнього часу залишалося інтригуючою таємницею, чому цей класик англійської літератури, автор 60 книг, високої літературної вартості і надзвичайної популярності, так і не отримав престижну нагороду.

У своєму житті Ґрем Ґрін пережив навернення. У 1926 році він навернувся в католицтво. Уся його творчість пронизана духом католицької віри. Тому його часто вважають чисто католицьким письменником англіканської Англії разом з Гілбертом Кітом Честертоном та Джоном Рональдом Руелом Толкіним.

Виявляється, що саме католицька віра, яка пронизує твори Ґрема Ґріна завадила письменнику отримати Нобелівську нагороду. Від часу, коли його кандидатура розглядалася Нобелівським комітетом минув 51 рік і тепер стало відомо, що у 1961 році на кандидатуру Ґріна цим комітетом накладено вето, оскільки, на думку представників Шведської королівської Академії, «твори автора належать минулому, католицтву, яке є пройденим етапом людської історії».

Відео дня

Католицький Оглядач