Понад триста безцінних середньовічних рукописів Лоршського монастиря св. Петра (Kloster Lorsch), що раніше належав ордену бенедиктинців, оцифровуються і незабаром стануть частиною віртуальної бібліотеки, повідомляє прес-центр університету Гейдельберга (Німеччина).

Проект Bibliotheca Laureshamensis - digital був запущений в березні 2010 р. У його роботі беруть участь 70 бібліотек у різних країнах світу. В даний час на сайті проекту вже можна ознайомитися з частиною виконаної спеціалістами роботи. Завершити оцифровку монастирських рукописів, більшу частину яких становлять тексти ранньо-верхньо-німецькою мовою, планується до кінця 2013 р.

Фінансуванням проекту опікується федеральна земля Гессен.

Відео дня

23 березня в університеті Гейдельберга відбудеться презентація проекту.

Абатство в Лорші відоме як один із центрів Каролингського відродження. Воно було засноване графом Канкором в 764 р. Монастирський скрипторій та бібліотека були відомі далеко за межами абатства. Серед монастирських раритетів - «Золотий кодекс з Лорша» з мініатюрами часів Карла Великого і «Лоршські аннали».

В епоху Реформації унікальне зібрання рукописів було перевезено з монастиря в університет Гейдельберга. Під час Тридцятилітньої війни університетська бібліотека була відправлена до Ватикану.

В даний час монастирські руїни разом з надбрамною каплицею, збудованою імператором Людвігом III, внесені до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. На території колишнього абатства діє музей.

Седмиця.