Суд в Єрусалимі в середу, 14 березня, виправдав антиквара Одеда Голана, обвинуваченого в створенні фальшивого оссуарію (похоронного ковчега), в якому нібито містяться останки брата Ісуса Христа Якова.

Крім підробки оссуарію Якова, Голана звинувачували у створенні ряду інших фальшивих антикварних предметів. У висновку судді йдеться про те, що довести підробку Голаном предметів старовини неможливо. Суддя в той же час визнав бездоказовими твердження про те, що предмети є справжніми.

У результаті Голана визнали винним тільки у зберіганні предметів антикваріату, походження яких залишається неясним, і торгівлі предметами старовини без відповідної ліцензії. Яке покарання було обрано Голані, не повідомляється.

Відео дня

Представник Голана трактував рішення судді як беззастережне визнання того, що предмети були справжніми, зазначивши, що "істинна віра" антиквара "була винагороджена судом".

Судовий розгляд у справі Голана тривав з 2004 року. Справа зайшла в глухий кут ще в 2008 році, коли стало відомо, що експерти з антикваріату не можуть прийти до єдиної думки щодо достовірності реліквії. Разом з Голаном у справі проходив його спільник антиквар Роберт Дойч. Чи був зняті звинувачення і з нього, не уточнюється.

Про знахідку оссуарії з написом "Іаков, син Йосипа, брат Ісуса" стало відомо в 2002 році, коли реліквія опинилася в руках Голана. Знахідка оссуарії була сприйнята як матеріальний доказ існування Христа. Ізраїльські експерти з антикваріату пізніше визнали, що сама труна безперечно є давньою, в той час як напис на ній - ні.

У 2004 році Голана звинуватили в підробці оссуарію, а також ряду інших предметів старовини, які він за десятки мільйонів доларів збирався продати музеям і приватним колекціонерам.

Голан відкидав всі звинувачення. Він стверджував, що купив оссуарій за 200 доларів в антикварному магазині в Старому місті в Єрусалимі. В якому саме магазині була зроблена покупка, він сказати не зміг, пославшись на погану пам`ять.

Lenta.ru