Живописне полотно Тиціана "Втеча в Єгипет" після тривалої реставрації, що почалася ще в 1999 році, було представлено в Ермітажі, повідомляє РИА Новости.

Втеча в Єгипет - описана в Євангелії від Матвія втеча сім`ї Ісуса Христа в Єгипет для того, щоб уникнути побиття немовлят за вказівкою царя Ірода.

"Це приклад справжньої музейної роботи, метою якої було не тільки відновлення картини, але й одночасно проведення її масштабного дослідження", - заявив на прес-конференції директор Ермітажу Михайло ПІОТРОВСЬКИЙ.

Відео дня

Важливе відкриття вдалося зробити після того, як була зроблена рентгенограма картини: спочатку Тіціан в центрі полотна розмістив трьохфігурну композицію, яка очевидно відсилає нас до іншого біблійного сюжету - "Поклоніння немовляті".

"Втечу в Єгипет" датують 1507 роком, коли художник працював у майстерні знаменитого живописця Джорджоне, що позначилося на колірному рішенні композиції. Незважаючи на відверто пасторальний дух, на картині Тиціана зображений цілком реальний пейзаж біля підніжжя Альп, причому майстерність ще молодого художника проявляється в умінні поєднати всі плани картини, об`єднавши їх через зображення водного потоку.

"Втеча в Єгипет" придбала в ермітажну колекцію ще Катерина II в 1768 році. Попередня реставрація полотна була здійснена в XIX столітті з низкою недоліків, які призвели до деформації картини - помилки вдалося виправити тільки зараз.

У квітні відреставрована робота Тиціана покине Ермітаж і буде експонуватися в Національній галереї в Лондоні, потім картина вирушить на виставку до Венеції і лише потім остаточно повернеться в Петербург.