Священна туніка Христа, яка зберігається в спеціальному релікварії в соборі німецького міста в Трір, буде виставлена для публічного поклоніння з 13 квітня по 13 травня.

Папа Римський Бенедикт XVI призначив кардинала Марка Уеллета, префекта Конгрегації у справах єпископів своїм спеціальним представником на церемонії відкриття урочистостей.

Поклоніння ризі Христовій в цьому році буде приурочено до 500-ї річниці початку традиції публічних поклонінь святині, перше з яких відбулося в 1512 р. з 1512 р. реліквія була представлена для поклоніння 16 разів. Востаннє святиня виставлялася в 1996 р. У 1960-1975 рр. Трірський собор зазнав капітальної реставрації, після чого туніку Христа стали зберігати в спеціально побудованій для цього каплиці. Нерегулярно, кілька разів на рік, без попереднього оголошення або сповіщення паломників, а також, не приурочивши цю подію до якихось свят, служителі собору дозволяють віруючим увійти в капелу, де зберігається хітон Христа.

Відео дня

За переказами, туніка Христа була привезена в Трір за розпорядженням св. імператриці Олени (чесна глава якої також знаходиться в Трірі) на початку IV ст. Пізніше, щоб краще зберегти святиню, її обшили з усіх боків у вигляді тканого ковчега. У смутні часи святиню через побоювання загибелі у пожежі або розкрадання в період безперервних воєн і міжусобиць не раз ховали у схованках. 1196 вбрання Ісуса Христа замурували у вівтарі собору, де воно знаходилося кілька століть. Святиню витягли з укриття в 1512 р. на прохання імператора Максиміліана.

Вчені, які вивчали в різні роки хітон Христа з Тріра, сходяться на думці, що святиня належить до I ст. Дослідження, що проводилися в 1890-1891 рр., свідчать, що одіяння Ісуса Христа виконано з лляної (бавовняної) тканини коричневого кольору, на ньому немає швів. Інша експертиза показала, що на хітоні виявлений той же склад рослинного пилку, що і на Туринській плащаниці.

Седмиця.