Про річницю смерті Гоголя, що збіглася з післявиборчою суєтою, майже ніхто не згадав. 5 березня 2012 в самому центрі Москви на панахиді по Миколі Васильовичу були присутні всього декілька чоловік, повідомляє інтернет-видання «Тетянин день».

Панахиду в храмі мучениці Татіани відслужили протоієрей Максим КОЗЛОВ та ігумен Євфимій (МОЇСЕЄВ). Місце було обрано не випадково, адже в 1852 році Гоголя відспівували саме тут, в університетському домовому храмі - великий письменник був почесним членом Московського Університету.

Ігумен Євфимій (МОЇСЕЄВ), заступник голови Видавничої Ради Руської Православної Церкви, зазначив, що найповніше на сьогоднішній день зібрання творів, 17-томник Гоголя, вийшло до 200-річчя письменника саме у Видавництві Московської Патріархії. У складі цього зібрання багато творів письменника побачили світ вперше. Серед них є найбільш повний і науково вивірений текст збережених глав другого тому «Мертвих душ».

Відео дня

Володимир ВОРОПАЄВ, голова Гоголівської комісії при науковій раді РАН «Історія світової літератури»:

«Гоголь помер 21 лютого за старим стилем. Зазвичай за новим стилем день його пам`яті припадає на 4 березня, але нинішній рік - високосний, тому 160-річчя з дня смерті письменника ми відзначає 5 березня».

Гоголь - це цілий всесвіт. Про його значення чимало говорилося протягом останніх 160 років.

Протоієрей Микола ВОСТОРГОВ сказав, що такі творці, як Гоголь за своїм значенням в історії Російської літератури подібні святим отцям у православ`ї. Зі світських позицій судити про Гоголя - це значить бачити якусь одну грань його творчості. Свої релігійні переконання Гоголь висловлював все життя - і в художніх творах, і в публіцистичних творах.