За останні шістнадцять років доля росіян, які відвідують храми, мечеті, синагоги зросла з 57% до 71%. Мінімум раз на місяць до церкви ходять 7% опитаних, час від часу - 30%, рідко - 34%.

Одночасно, істотно менше стало тих, хто не відвідує храм (з 42 до 26%). Про це повідомили соціологи, представляючи результати своїх досліджень, повідомляє ProСhurch.info з посиланням на Newsru.

За їхніми даними, не рідше, ніж раз на місяць у храм приходить кожен десятий росіянин пенсійного віку, жителів Москви й Санкт-Петербурга (11%) і тільки 5% молоді й селян. Серед православних росіян частка тих, хто відвідує храм, становить 83%. При цьому, 11% невіруючих повідомили, що рідко або час від часу ходять до церкви.

Відео дня

Самий дотримуваний ритуал при відвідуванні храму - ставити свічки: так роблять 81% росіян, що приходять до церкви. Його дотримуються практично в рівній мірі як ті, хто ходить до церкви рідко, так і ті, хто робить це регулярно (80-82%) . Крім того, ритуал ставити свічки в рівній мірі дотримуються як православні (86%), так і респонденти, які не вважають себе віруючими (81%).

Як показало опитування, що проводився в середині лютого в 138 населених пунктах у 46 областях, краях і республіках Росії, значна частина прихожан у церкві (38%) просто розмовляє з Богом, 31% - читають молитви, 27% - прикладаються до мощей. 33% подають милостиню, 29% жертвують гроші на потреби храму. У меншості (9%) - ті, хто приходить до церкви, щоб освятити речі.

11% приходять у храм повідомили соціологам, що зазвичай просто спостерігають за подіями.