26 лютого у православних та греко-католиків - Прощена неділя - останній день перед Великим семитижневим постом, який триватиме до Великодня.

Напередодні Великого посту перед нами відкривається можливість покаятись. Прощена неділя – час пробачити один одному взаємні провини, щоб мати змогу сподіватися на прощення наших гріхів.

Цього дня на Літургії читається Євангеліє з частиною з Нагірної проповіді, де говориться про прощення образ ближнім, без чого ми не можемо отримати прощення гріхів від Господа, про піст, і про збирання небесних скарбів.

Відео дня

Згідно з цим Євангельським читанням, християни мають благочестивий звичай просити цього дня один у одного прощення гріхів, відомих і невідомих образ і шукати шляхів до примирення з тими, що ворогують. Всі люди, що прийшли в церкву, від щирого серця просять прощення у знайомих і незнайомих, у священика, у Бога… Стають на коліна і священики, просячи прощення у парафіян.

Люди говорять один одному: «Прости мені, будь-ласка, якщо в чому винен перед тобою». Інший відповідає: «Бог тебе простить».

Цього дня людям слід пригадати всі образи, спричинені близьким, і вибачитися за них від щирого серця. Попросити пробачення, аби очиститись перед Великим постом від усякої скверни.

Способів попросити пробачення – безліч. «Пробач» можна сказати у вигляді подарунка, можна надіслати смс з відповідним текстом, або надіслати «смайлик-усмішку» із знаком запитання. Головне, щоб в кожному «пробач» - було щире каяття.

У народі Прощену Неділю, називали проводи, цілувальник, днем пробачення. Цього дня люди традиційно ходять до родичів і висловлюють шану батькам. За традицією говорять «прости мені», а у відповідь чують «Нехай Бог простить - і я прощаю»,  і після можна приступити до посту з доброю душею, зосередитися на духовному житті з чистим серцем зустріти Великдень.

Щоб Господь Бог пробачив нам наші гріхи, ми повинні пробачити усім людям їхні «гріхи» перед нами: «не судіте, і не будете судимі; не засуджуйте, і не будете засуджені; прощайте, і прощені будете».