Знаменитий Собор Паризької Богоматері практично "втратив свій голос". Як повідомила сьогодні газета "Парізьєн", у рамках підготовки до святкування 850-річчя цього символу французької столиці з його Північної вежі були демонтовані чотири дзвони XIX століття.

Операція по демонтажу, була проведена в понеділок увечері без широкого розголосу. Чотири старовинних дзвони, встановлені в 1856 році, були зняті з кріплень і спущені на землю через спеціальні отвори всередині веж. Незабаром їх замінять на вісім нових дзвонів, які будуть виготовлені в найближчі місяці до ювілею собору - у 2013 році всесвітньо відомий Нотр-Дам-де-Парі святкує ювілей.

Разом з тим, у Південній вежі храму на своєму законному місці залишається один з найкрасивіших в Європі дзвонів - відлитий в XVII столітті Емманюель вагою 11,6 тонни. Незабаром до нього "підселять" такого ж "велетня" - Марі, виплавкою якого займається одна із спеціалізованих майстерень у Нідерландах.

Відео дня

Усього до знаменної дати в собор планується поставити дев`ять нових дзвонів. Загальна вартість проекту оцінюється в 2 млн євро, він повністю фінансується за рахунок пожертвувань.

Головною причиною, по якій було вирішено піти на таке "хірургічне втручання", став фізичний знос дзвонів. Чотири дзвони Північної вежі вагою від 700 кг до 2 тонн були виготовлені зі сплаву низької якості, тому досить швидко "істесались", втративши своє гармонійне звучання. "Спадкоємці" дзвонів, у кожного з яких є імена - Анжеліка-Франсуаза, Антуанетта-Шарлотта, Гіацинта-Жанна та Деніз-Давид - будуть виплавлені в Нормандії, на північному заході Франції.

За словами настоятеля собору Патрика ЖАКЕНА, рішення провести демотаж саме зараз, не чекаючи, коли заміна старих дзвонів буде готова, викликана необхідністю проведення на Північній башті додаткових підготовчих робіт, щоб вона могла прийняти нові дзвони. "Фахівці повинні почати працювати вже зараз, щоб спорудити нову систему кріплень", - зазначив він, підкресливши, що мова йде про дуже тонку роботу , в якій "важливий кожен міліметр".

Функції знятих "ветеранів", передзвін яких парижани чули кожну годину, будуть виконувати три невеликі дзвони, які знаходяться в шпилі храму. "Всього після ремонту Нотр-Дам матиме 16 взаємопов`язаних дзвонів, - зазначив Патрік ЖАКЕН. - Ми повернемося до звучання, яке було притаманне собору в XVIII столітті".

Як запевнив настоятель храму, оновлений дзвін Собору Паризької Богоматері можна буде почути вже менш ніж через рік - дзвони скличуть віруючих на службу з нагоди свята Входу Господнього в Єрусалим, за тиждень до Пасхи.

ИТАР-ТАСС