До фондів Національного Києво-Печерського заповідника передано документи та фотографії, що висвітлюють історію церкви в еміграції. Передача реліквій відбулася в рамках відкриття Міжнародного Благодійного Фонду «Повернення» 10 лютого.
Діяльність Фонду спрямована на пошук, придбання та повернення в Україну культурних та історичних пам’яток, які з різних причин були вивезені за кордон та осіли в музеях, архівах та приватних колекціях. В планах Фонду – надання широкого доступу української громадськості до втрачених предметів історії та культури, їх реставрація та передача державним або приватним музеям, архівам, бібліотекам України.
В рамках заходу було висвітлено основні завдання Фонду «Повернення», механізми його роботи, юридичні аспекти повернення реліквій в Україну з-за кордону, а також відбулася презентація цінної колекції культурних та історичних реліквій, які завдяки зусиллям представників Фонду, були повернуті на Батьківщину.
Зокрема, перший віце-президент Фонду «Повернення» Олексій Шереметьєв передав на зберігання у фонди Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника документи, листівки, фотографії та листи, які висвітлюють історію діяльності Православної Церкви в еміграції (в США та Європі). Ці документи датовані 1920-1973 роками та повернені Фондом із приватних закордонних колекцій.
Також громадськості презентували унікальну серію портретів «Українські гетьмани», створену Миколою Бітінським – офіцером армії УНР, який в еміграції став відомим художником.
Від Української Православної Церкви участь у заході взяли секретар Предстоятеля УПЦ архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр та голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ протоієрей Георгій Коваленко. Також на презентації Фонду були присутні представники Міністерства культури України, Міністерства освіти і науки України, благодійних організацій, народні депутати України, юристи, музейники, представники ЗМІ.
Засновники фонду: Валерій Бондик, Олексій Шереметьєв, Данило Курдельчук, Олександр Рудіченко.
Генеральний директор Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Вікторія Ліснича привітала поважних гостей та висловила надію на плідну співпрацю Заповідника та Фонду «Повернення».

Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник

 

Відео дня