Архівні та сучасні фотографії, що розповідають про життя буддистів в Росії, буддійські танки (священні зображення) та інші предмети буддійської культури представлені на виставці "Буддизм у Росії", яка розпочала роботу сьогодні в індійській столиці, повідомляє РИА Новости.

Експозиція відкрилася в залі "Азад Бхаван" в центрі Нью-Делі. Виставка викликала великий інтерес серед делійців. Особливу увагу гостей привернули архівні фото, в тому числі фотографії цесаревича Миколи, майбутнього російського імператора Миколи Другого, який зустрічався з бурятськими ламами.

На церемонії відкриття були присутні посол Росії в Індії Олександр КАДАЛКІН, глава Індійського ради з культурних зв`язків Каран СІНГХ, представники громадськості, дипломати, журналісти.

Відео дня

"Виникнувший в Індії, буддизм, одна з найдавніших релігій світу, виконав довгий шлях, перш ніж дійти до кордонів Росії й стати невід`ємною частиною нашої історичної та культурної спадщини", - зазначив посол Росії, виступаючи перед гостями виставки.

У свою чергу, глава Індійського ради з культурних зв`язків назвав великим досягненням Росії те, що "вона зуміла зберегти релігійну спадщину своїх народів, незважаючи на непросту історію".

Виставка "Буддизм у Росії" в листопаді минулого року була представлена в Бутані, ставши першою в історії експозицією з РФ, показаною в цій країні. Тепер ці експонати можуть побачити й індійські глядачі. Виставка буде відкрита для відвідувачів до 15 лютого.

"Цю експозицію ми приурочили до 65-річчя встановлення дипломатичних відносин між Москвою і Нью-Делі. Крім того, це перший захід в рамках фестивалю російської культури в Індії, який проходить в цьому році", - сказала куратор виставки Ірина КЛОПОВА.

Індія - родин буддизму, тут учення Гаутами Сиддхартхи Шак`ямуні, який жив у середині першого тисячоліття до нашої ери, оформилося в релігійну систему. Буддизм отримав офіційне визнання в Росії в 1741 році за часів царювання імператриці Єлизавети Петрівни, яка прийняла указ, що дозволяв буддійським ламам проповідувати на території Російської імперії.