Однією з духовних і культурних традицій Санкт-Петербурга стало поминання Федора Достоєвського, яке вперше було скоєно 25 років тому в 1988 році, коли відзначалося 1000-річчя Хрещення Русі.

У 131-й день кончини генія російської словесності, біля його могили в Олександро-Невській лаврі знову зібралися його шанувальники. На богослужінні в Некрополі майстрів мистецтв були присутні парафіяни храмів, письменники, журналісти, а також співробітники музею-квартири, в якій письменник помер зимовим вечором 1881 року.

Панахиду звершив настоятель Леушінского подвір`я протоієрей Геннадій БІЛОВОЛ.

Відео дня

«Достоєвський зрозумів і показав закон жертви: якщо людина не жертвує чимось - він нічого не досягне. Цей закон явив Христос. Людина повинна йти Його шляхом і зустрітися з Ним».«Існує думка, що Достоєвський - важкий, похмурий, небезпечний письменник, а для мене він світлий, радісний, пасхальний. Достоєвський - православний письменник не поста, а Пасхи. Він оптимістичний письменник, навіть у стражданнях бачив високе світло», - сказав отець Геннадій.

Федір Михайлович Достоєвський (1821-1881) помер у день пам`яті преподобного Ісаака Сирина - 28 січня/10 лютого. На жаль, день смерті письменника в результаті плутанини в календарі при його реформуванні у 1918 р. відзначається 9 лютого.

Рravoslavie.ru